Culturele Kring Sint Paulus Gent

Culturele Kring Sint Paulus Gent Contactgegevens, kaart en routebeschrijving, contactformulier, openingstijden, diensten, beoordelingen, foto's, video's en aankondigingen van Culturele Kring Sint Paulus Gent, Gent.
(2)

1959-2019 : 60 jaar

Mensen verbinden door cultuur

De Culturele Kring Sint-Paulus Gent biedt u de kans om samen met andere mensen te genieten van voordrachten, geleide wandelingen, een nieuwjaarsconcert- en receptie, een bezoek aan tentoonstellingen etc

Voordracht door Leen Meganck, architectuurhistorica."De stationsbuurt in het interbellum : een cinema, een vakbond, een ...
09/10/2024

Voordracht door Leen Meganck, architectuurhistorica.
"De stationsbuurt in het interbellum : een cinema, een vakbond, een kerk, en huizen voor arm en rijk."

Donderdag 10/10/2024 om 20u.

Leden: gratis toegang, niet-leden 5 euro.

Voordracht: Vrouwen en oorlog door Joanie De Rijke, oorlogsjournaliste - donderdag 25 april 2024 om 20 uurWat met de vro...
21/03/2024

Voordracht: Vrouwen en oorlog door Joanie De Rijke, oorlogsjournaliste - donderdag 25 april 2024 om 20 uur

Wat met de vrouwen in oorlogssituaties? Wat is hun rol? Vrouwen in oorlog worden meestal geportretteerd in uitersten. Ofwel zijn ze slachtoffers, ofwel zijn ze grote heldinnen of wrede monsters. In de praktijk is het niet zo zwart-wit.

Vrouwen in oorlog zijn, net als de meeste mannen, in de eerste plaats bezig met overleven, zorgen voor hun kinderen, hun familie, voor brood op de plank. Maar er zijn vrouwen die strijden, die even hard meevechten als de mannen en vooraan staan aan de frontlinies.

Journaliste Joanie heeft al ettelijke oorlogszones bezocht, maar in 2008 loopt het mis wanneer ze in Afghanistan wordt ontvoerd door de taliban. Zes dagen lang strijdt ze moedig voor haar leven, tot de vrijlating volgt. Bij thuiskomst schrijft ze een boek over haar ervaring.

Ondanks deze traumatiserende belevenis werkt ze verder als journaliste in de regio en schrijft ze opnieuw een boek, Pakistan, het gevaarlijkste land ter wereld, een revelatie in de Nederlandstalige journalistiek. Als reporter, vooral voor het weekblad Knack, blijft ze naar Azië, het Midden-Oosten en de Balkan trekken. Ze krijgt er te maken met keiharde oorlog maar ook met de menselijke kant.

De voordracht vindt plaats in de benedenzaal van het Paulushuis, Patijntjestraat 27, 9000 Gent.

Leden: gratis, Niet-leden: 5 euro, Studenten: 4 euro

Voordracht: Prosper Claeysstraat, kleine huisjes, groot verhaal.  Door Mark Rummens, heemkundigeMark Rummens (°1951) is ...
18/01/2024

Voordracht: Prosper Claeysstraat, kleine huisjes, groot verhaal. Door Mark Rummens, heemkundige

Mark Rummens (°1951) is licentiaat in de rechten, optie geschiedenis van het recht (UGent),
was advocaat van 1975 tot 2016 en is sindsdien gepensioneerd. Hij heeft sinds 1990 een
veertigtal publicaties (hoofdzakelijk tijdschriftartikels) geproduceerd over diverse aspecten
van de lokale Gentse geschiedenis na 1795.
Onderwerpen waren onderwijs, stadsbestuur, sociale bewegingen, openbaar vervoer,
huisvesting, sport en justitie. Sinds tientallen jaren is hij bewoner van de 'Stationsbuurt
Noord' en heeft hij bijzondere interesse voor de buurtgeschiedenis.

Het verhaal start al in de jaren 1860. Het liep niet van een leien dakje om de overheid te overtuigen, die zich niet alleen verschool achter bevoegdheidsgeschillen, maar ook wees op de negatieve ervaring met een project van embryonale sociale woningen. Dit heeft te maken met de 19e eeuwse opvattingen over de armenzorg en de niet adequate instituten.
Waarom werd deze locatie gekozen? Wie waren de voortrekkers en wie waren de sponsors?
Anders dan wat de literatuur bijna unaniem vermeldt, heeft de aanleg van de Prosper Claeysstraat niets te maken met de Wereldtentoonstelling van 1913.

Wie meer wil weten kan terecht in het Paulushuis, Patijntjestraat.
Op 29/02/2024 om 20 uur.
De voordracht gaat door in de bovenzaal.

Voordracht: TECHNOLOGIE als KUNSTVORMdoor Dries Depoorter, kunstenaardonderdag 9 november om 20u00 in het Paulus Huis, P...
21/10/2023

Voordracht: TECHNOLOGIE als KUNSTVORM
door Dries Depoorter, kunstenaar
donderdag 9 november om 20u00 in het Paulus Huis, Patijntjestraat 27.

Dries Depoorter is een Belgische kunstenaar die met technologie werkt. Zijn pakkende en humoristische werk behandelt thema's als privacy, sociale media, kunstmatige intelligentie en surveillance. Onder zijn creaties bevinden zich verschillende producten zoals apps, games en interactieve installaties. Hij studeerde zes jaar elektronica voordat hij de overstap maakte naar de kunstacademie.
Tijdens deze lezing duikt Dries Depoorter dieper in zijn baanbrekende projecten. Hij bespreekt onder andere 'The Flemish Scrollers', waarbij artificiële intelligentielgische politici tagt die tijdens livestreams van regeringsvergaderingen hun telefoon gebruiken en deze momenten vervolgens deelt op sociale media. Een ander intrigerend project is 'The Followers', waarbij open camera's en artificiële intelligentie worden gebruikt om te achterhalen hoe een Instagram-foto wordt genomen.

Voordracht “Dag vader” door Sam de GraeveDonderdag 12 oktober om 20 uur in het Paulushuis, Patijntjestraat 27.Sam De Gra...
04/10/2023

Voordracht “Dag vader” door Sam de Graeve
Donderdag 12 oktober om 20 uur in het Paulushuis, Patijntjestraat 27.
Sam De Graeve werd geboren en gaat naar alle waarschijnlijkheid dus ook dood. Meer valt er volgens hem niet te zeggen. Hij laat wel sporen na in het leven. Onder andere als hoofdredacteur, televisiemaker, columnist en uitgever, als echtgenoot, vader van drie en ook als zoon.
Zijn rol als zoon gaat hem het moeilijkste af. Sams oude vader laat niet gauw in zijn kaarten kijken, dus wanneer vaders wandelvakantie in het water dreigt te vallen omdat zijn compagnon de route het laat afweten, grijpt Sam zijn kans. Een reis met vader langs de Schotse Muur van Hadrianus. Tijd zat om te spreken over de liefde, het leven en de dood, meent hij. Tijd om zijn mysterieuze schepper te doorgronden. Maar krijgt hij alles wel gezegd?
In deze voorstelling neemt Sam ons mee op een wandeltocht, langs een oude muur, maar ook door een oud geheugen. Het resultaat is een prachtige monoloog die ons doet huilen van het lachen, maar ook van ontroering, want wat tijdens de tocht onuitspreekbaar bleek te zijn, probeert Sam hier alsnog te vertellen.

Voordracht ‘In mijn stroatse’, de Gentse straatnamen in historisch perspectief.Voordracht in het Paulushuis op 9 maart o...
28/02/2023

Voordracht ‘In mijn stroatse’, de Gentse straatnamen in historisch perspectief.
Voordracht in het Paulushuis op 9 maart om 20 uur.
Em. Prof. Nederlandse taalkunde UGent Jacques Van Keymeulen spreekt over de etymologie van de namen van de verschillende deelgemeenten die nu Gent vormen – Gent incluis – en over de betekenis van bepaalde belangrijke straatnamen.
Hij laat zien hoe men een groot deel van de oudste geschiedenis van Gent aan de huidige toponiemen kan koppelen.

28/02/2023

Voordracht ‘In mijn stroatoe’, de Gentse straatnamen in historisch perspectief.

Voordracht Tom Naegels: Nieuw België, een migratiegeschiedenis.Op donderdag 9 februari om 20u00 komt Tom Naegels, naar a...
01/02/2023

Voordracht Tom Naegels: Nieuw België, een migratiegeschiedenis.

Op donderdag 9 februari om 20u00 komt Tom Naegels, naar aanleiding van zijn recente boek, in het Paulus Huis de migratiegeschiedenis van België toelichten.
Van de gloriejaren na de Tweede Wereldoorlog tot en met de verkiezingen in 1978 en de opkomst van het Vlaams Blok.
Het boek plaatst de ervaringen van de Italiaanse, Marokkaanse en Turkse nieuwkomers naast die van de autochtone Belgen.
Tom schetst in dit boek een rijk en veelzijdig beeld van ‘België in de wereld’, dat de context en inzichten biedt om het land vandaag te begrijpen.
Tom won met zijn boek de eerste prijs voor het Belangrijkste Boek van het jaar.

Voordracht Venus herboren - Donderdag 17 november om 20 uurHoe de antieke godin in de actuele kunst verschijntdoor Felix...
27/10/2022

Voordracht Venus herboren - Donderdag 17 november om 20 uur

Hoe de antieke godin in de actuele kunst verschijnt

door Felix Claus, classicus

Geen enkele Grieks-Romeinse godin is in de westerse beeldende kunst zo frequent voorgesteld als Aphrodite/Venus, de godin van de vruchtbaarheid, de liefde en de schoonheid.
Ze is met voorsprong de populairste vrouw uit de oudheid. Dat is in de kunst van vandaag niet anders. Meer nog: je kan gewagen van een heuse heropleving, om niet te spreken van een hype. Vandaar de titel: Venus herboren.
In de presentatie passeren een hele reeks hedendaagse kunstenaars de r***e, de spreker stelt hierbij telkens de vraag wat hen in de antieke godin aantrekt (quid?), hoe ze haar vandaag weergeven (quomodo?) en waarom ze dat zo doen (cur?). De spreker legt ook het verband met de visual arts in de marketing.

Felix Claus is classicus van vorming. Hij was achtereenvolgens leraar en stafmedewerker van het Vlaams Secretariaat van het Katholiek Onderwijs Vlaanderen in Brussel.

Felix is lid van Classica Vlaanderen en van de vzw Certamina dat de Vlaamse Olympiade Latijn en Grieks organiseert en sinds zijn pensionering is hij nog altijd bedrijvig in het onderwijs. Hij is tevens docent in de Davidsfonds Academie.

De voordracht gaat door in het Paulushuis, Patijntjesstraat 27, in de bovenzaal.

Toegangsprijs: leden van de Culturele kring; gratis. Niet-leden betalen respectievelijk 5 euro of 4 euro (65+ /student).

Adres

Gent

Meldingen

Wees de eerste die het weet en laat ons u een e-mail sturen wanneer Culturele Kring Sint Paulus Gent nieuws en promoties plaatst. Uw e-mailadres wordt niet voor andere doeleinden gebruikt en u kunt zich op elk gewenst moment afmelden.

Contact

Stuur een bericht naar Culturele Kring Sint Paulus Gent:

Delen


Andere Gent evenementenplanning

Alles Zien