24/07/2021
Această scriptură. Este adesea denumită Regula de Aur.
O formulare tradițională engleză a acestui lucru este „faceți altora așa cm ați dori ca ei să vă facă”.
Este ușor pentru cititorii moderni să uite cât de mult au schimbat învățăturile lui Hristos lumea și cât de înrădăcinate au devenit unele dintre ideile Sale în cultura occidentală.
Această afirmație este vag similară cu remarcile făcute de alți lideri spirituali din istorie, dar vine cu o perspectivă drastic diferită.
Isus nu a fost primul care a lăudat evaluarea comportamentului în lumina modului în care ai vrea să fii tratat. Anterior, profesorii evrei și greci îl oferă, de asemenea, ca o afirmație negativă: o formă de „nu face nimănui ceea ce nu ai vrea să ți se facă”.
În aproape toate cazurile, acest lucru implică în cea mai mare parte că ar trebui să „nu faci rău”, adică să nu faci rău în mod activ. Expresia lui Isus merge mult mai departe: acțiunea pozitivă face parte din regulă. Dumnezeu se așteaptă ca noi să facem - să urmărim activ - ceea ce am vrea să vedem de la alții.
Această idee este extinsă în comentariile ulterioare ale lui Isus despre poruncile lui Dumnezeu (Matei 22: 34-40).
Faptul că Isus a învățat Regula de Aur susține acest principiu ca voință a lui Dumnezeu. Iisus ne învață și aici că aceasta a fost explicația corectă din spatele Legii lui Moise și a cuvântului lui Dumnezeu către Israel prin profeți.
Dumnezeu vrea ca poporul Său să-i trateze pe ceilalți așa cm vor ei să fie tratați. Aceasta este o maximă extrem de utilă, deoarece poate fi aplicată la majoritatea situațiilor din viață fără a fi nevoie de o regulă specifică pentru fiecare posibil incident.
Mai târziu în cartea lui Matei, Isus va descrie un alt set de porunci ca bază pentru toată Legea și Profeții: Iubește-l pe Dumnezeu și iubește-ți aproapele ca pe tine însuți (Matei 22: 34-40). Ceea ce Iisus numește a doua cea mai mare poruncă - să iubești pe aproapele cu dragostea pe care o are pentru el sau pe sine.