11/12/2019
O simplă informare poate evita conflicte culturale grave
Majoritatea imigranților sosiți la muncă în România sunt angajați în sectoare precum construcțiile, industria hotelieră, agricultura sau îngrijirea copiilor si a bătrânilor, domenii care sunt lăsate libere de către românii care au emigrat t pentru a lucra în străinătate.
Muncitori obișnuiți să lucreze în țara natală într-un anumit ecosistem social, cultural și juridic, o anumită climă, un complex de cutume și credințe religioase, ajung în România și brusc trebuie să se adapteze la un ecosistem complet diferit. Cum de cele mai multe ori ei nu știu la ce să se aștepte, o informare pregătitoare privind noul ecosistem revine in egala măsura si angajatorului și recrutorului.
Lipsa unei minime comunicări poate duce la consecințe cât se poate de grave, după cm veți citi în cele ce urmează. Vă prezentăm, iată, un nou caz rezolvat prin mediere, dar care putea produce prejudicii serioase tuturor părților implicate (textul original, în limba engleză, poate fi citit aici: https://www.linkedin.com/pulse/we-didnt-know-5th-episode-mediation-stories-soriana-constantinescu/)
O companie specializată în recrutarea de forță de muncă din străinătate, PENTRUBANI SRL, a fost invitată la o sesiune de mediere de către Dl Agil. Acesta era nemulțumit pentru că toți imigranții angajați prin intermediul societății mai sus menționate au părăsit brusc șantierul pe care lucrau. Dl. Agil riscă penalități uriașe pe care beneficiarul lucrarilor de constructie, i le va imputa pentru nerespectarea termenului de finalizare a lucrării. Mai mult, el este pregătit să acționeze în instanță PENTRUBANI SRL pentru a obtine de la aceasta societate sumele urmeaza sa le plateasca beneficiarului.
În cadrul sesiunilor de mediere, dl Agil a recunoscut că era foarte mulțumit de calitatea muncii angajaților imigranți, bineînțeles, până în momentul în care aceștia au plecat, fără să motiveze gestul. Cauza a fost imediat aflată de la reprezentantul imigranților, dl Lucrător, care a fost invitat la mediere.
Dl Lucrător a mărturisit că atât el, cât și ceilalți imigranți au trecut printr-un șoc atunci când au sosit în România și au început să lucreze pe șantierul dlui Agil. Nu știau care erau costurile reale ale vieții în România, puterea de cumpărare a monedei locale și că nu puteau să trimită în țară, la familii, atât de mulți bani cât își propuseseră, dar nici nu puteau face față la un program de lucru atât de intens și la diferența de climă și temperatură atât de mare.
Dl Agil, înțelegând cât de importantă este o prezentare a condițiilor de lucru înainte de angajare, a propus adaptarea condițiilor de muncă, iar sesiunea de mediere a permis rezolvarea conflictului.
Dacă simțiți că subiectul este de interes și cunoștințele noastre vă pot ajuta în activitate, vă invităm să participați la conferința Migrația legală în 2020 - provocări și oportunități pe piața muncii în pragul unui nou boom al migrației :
>> http://bit.ly/migratia2020