Daily Events

Daily Events Vă invităm la conferința „Migrația legală în 2020 - provocări și oportunități pe piața

O simplă informare poate evita conflicte culturale graveMajoritatea imigranților sosiți la muncă în România sunt angajaț...
11/12/2019

O simplă informare poate evita conflicte culturale grave

Majoritatea imigranților sosiți la muncă în România sunt angajați în sectoare precum construcțiile, industria hotelieră, agricultura sau îngrijirea copiilor si a bătrânilor, domenii care sunt lăsate libere de către românii care au emigrat t pentru a lucra în străinătate.

Muncitori obișnuiți să lucreze în țara natală într-un anumit ecosistem social, cultural și juridic, o anumită climă, un complex de cutume și credințe religioase, ajung în România și brusc trebuie să se adapteze la un ecosistem complet diferit. Cum de cele mai multe ori ei nu știu la ce să se aștepte, o informare pregătitoare privind noul ecosistem revine in egala măsura si angajatorului și recrutorului.

Lipsa unei minime comunicări poate duce la consecințe cât se poate de grave, după cm veți citi în cele ce urmează. Vă prezentăm, iată, un nou caz rezolvat prin mediere, dar care putea produce prejudicii serioase tuturor părților implicate (textul original, în limba engleză, poate fi citit aici: https://www.linkedin.com/pulse/we-didnt-know-5th-episode-mediation-stories-soriana-constantinescu/)

O companie specializată în recrutarea de forță de muncă din străinătate, PENTRUBANI SRL, a fost invitată la o sesiune de mediere de către Dl Agil. Acesta era nemulțumit pentru că toți imigranții angajați prin intermediul societății mai sus menționate au părăsit brusc șantierul pe care lucrau. Dl. Agil riscă penalități uriașe pe care beneficiarul lucrarilor de constructie, i le va imputa pentru nerespectarea termenului de finalizare a lucrării. Mai mult, el este pregătit să acționeze în instanță PENTRUBANI SRL pentru a obtine de la aceasta societate sumele urmeaza sa le plateasca beneficiarului.
În cadrul sesiunilor de mediere, dl Agil a recunoscut că era foarte mulțumit de calitatea muncii angajaților imigranți, bineînțeles, până în momentul în care aceștia au plecat, fără să motiveze gestul. Cauza a fost imediat aflată de la reprezentantul imigranților, dl Lucrător, care a fost invitat la mediere.

Dl Lucrător a mărturisit că atât el, cât și ceilalți imigranți au trecut printr-un șoc atunci când au sosit în România și au început să lucreze pe șantierul dlui Agil. Nu știau care erau costurile reale ale vieții în România, puterea de cumpărare a monedei locale și că nu puteau să trimită în țară, la familii, atât de mulți bani cât își propuseseră, dar nici nu puteau face față la un program de lucru atât de intens și la diferența de climă și temperatură atât de mare.

Dl Agil, înțelegând cât de importantă este o prezentare a condițiilor de lucru înainte de angajare, a propus adaptarea condițiilor de muncă, iar sesiunea de mediere a permis rezolvarea conflictului.

Dacă simțiți că subiectul este de interes și cunoștințele noastre vă pot ajuta în activitate, vă invităm să participați la conferința Migrația legală în 2020 - provocări și oportunități pe piața muncii în pragul unui nou boom al migrației :

>> http://bit.ly/migratia2020

Lipsa de informare culturală poate duce la conflicte inutileÎntr-o companie cu angajați proveniți din țări diferite lips...
04/12/2019

Lipsa de informare culturală poate duce la conflicte inutile

Într-o companie cu angajați proveniți din țări diferite lipsa de informare privind diferențele culturale poate duce la conflicte grave de muncă, inutile, care ar putea fi evitate ușor cu ceva cunoaștere. Din această cauză este crucial ca o companie care angajează personal din culturi diverse să își educe echipa, începând cu cei aflați în funcții de conducere.

Vă prezentăm în continuare un caz în care reputația companiei ar fi avut de suferit dacă, prin escaladare, conflictul devenea public, dar care a putut fi evitat cu ușurință prin... mediere. Orice asemănare cu persoane reale este absolut întâmplătoare, compania, numele protagoniștilor și alte detalii nu au fost dezvăluite (textul original, în limba engleză, poate fi citit aici: https://www.linkedin.com/pulse/mediation-stories-soriana-constantinescu/). Iată, pe scurt, povestea.

Mediatorul a fost contactat de angajatul unei companii, dl Tânăr, care se simțea terorizat de către noul său șef direct, dl Șef. Domnul Tânăr, membru al unei alte culturi, susținea că șeful său direct îl însărcina cu cele mai grele proiecte ale companiei, sortite eșecului, care îl obligau să călătorească mult în străinătate, din simplul motiv că era mai bine plătit decât restul colegilor din departament, care erau totodată și conaționali ai dlui Șef. Totodată, Tânăr traversa o perioadă dificilă pe plan personal, unul dintre părinții lui fiind grav bolnav, ceea ce nu îi permitea lui Tânăr să călătorească prea mult.

În urma sesiunilor de mediere, toate părțile implicate au constatat că realitatea era cu totul alta. Dl Tânăr era însărcinat cu cele mai dificile proiecte nu pentru că era pedepsit, ci pentru că era cel mai eficient angajat, apreciat atât de clienți, cât și de dl Șef.

Provenind dintr-o cultură în care oamenii nu vorbesc la serviciu despre problemele personale, dl Tânăr a destăinuit, în cadrul sesiunilor de mediere, despre starea precară de sănătate a părintelui său. Problema a fost imediat înțeleasă de către dl Șef, care la rândul său provine dintr-o cultură în care persoanele care au grijă de bătrânii lor sunt foarte respectate.
Conflictul de muncă a fost imediat închis, după ce părțile au realizat că singura problemă a fost cea a lipsei de comunicare, evitându-se astfel un proces public, care ar fi creat prejudicii de imagine companiei. Mai mult, în urma incidentului, compania a furnizat angajaților cursuri despre diversitatea culturală, tocmai pentru a preveni astfel de situații pe viitor.

Dacă simțiți că subiectul este de interes și cunoștințele noastre vă pot ajuta în activitate, participați la conferință:
>> http://bit.ly/migratia2020

Migrația legală în 2020 - provocări și oportunități pe piața muncii în pragul unui nou boom al migrațieiRomânia se confr...
25/11/2019

Migrația legală în 2020 - provocări și oportunități pe piața muncii în pragul unui nou boom al migrației

România se confruntă deja de ani buni cu un deficit din ce în ce mai mare pe piața forței de muncă, din cauza emigrării populației apte de muncă. Cum toate previziunile arată că acest trend va continua și în următorii ani, singura șansă a angajatorilor români este de a se orienta către piața asiatică, acolo unde există un excedent de forță de muncă, la prețuri atractive.

Conferința „Migrația legală în 2020 - provocări și oportunități pe piața muncii în pragul unui nou boom al migrației”, organizată de Centrul Român pentru Integrare (CERI), în parteneriat cu Inspectoratul General pentru Imigrări și World Trade Center București, dorește să vină în sprijinul mediului de afaceri din România, prin expunerea principalelor avantaje, dificultăți și soluții privind importul forței de muncă din state terțe.

La ora actuală procesul de angajare și aducere în România a muncitorilor străini este destul de sinuos, din cauza unei legislații învechite care s-a bazat pe numărul mic de migranți veniți în România până în prezent. Conferința își propune, de asemenea, să susțină autoritățile în găsirea și implementarea unor soluții legislative care să simplifice procedura pe de-o parte, dar și să ofere angajatorilor români o plasă de siguranță pe de altă parte, pentru a reduce riscurile legale și financiare.

Un alt fenomen în creștere este acela al migrației ilegale spre vestul Europei, în condițiile în care mulți străini care ajung în țările din estul Uniunii Europene apelează la traficanți pentru a ajunge, ilegal, în țări cu un nivel de trai mai ridicat, folosindu-i astfel pe angajatorii români, de bună credință, ca rampă de lansare, perdantă financiar și administrativ. Conferința dorește să le ofere participanților informații care să îi ajute în păstrarea angajaților imigranți, până la încheierea contractului, să evite conflictele cu substrat intercultural și, nu în ultimul rând, să-și păstreze reputația în fața autorităților de imigrări.

Într-o notă pozitivă, angajarea de imigranți are și avantaje secundare, gratuite. Numeroase studii efectuate în domeniu arată că un mediu de lucru multicultural și multietnic crește valoarea angajaților nativi, a serviciilor și ofertei, încurajează inovația și deschide punți către alte piețe, non-europene.

Vă așteptăm joi, 12 decembrie, începând cu ora 9.00, la Sala Mexico-Seoul din cadrul World Trade Center București (Piața Montreal nr. 10, sector 1) pentru a participa la conferința „Migrația legală în 2020 - provocări și oportunități pe piața muncii în pragul unui nou boom al migrației” și a afla cm să evitați riscurile și să profitați de toate avantajele oferite de angajarea forței de muncă migrante.

Address


Alerts

Be the first to know and let us send you an email when Daily Events posts news and promotions. Your email address will not be used for any other purpose, and you can unsubscribe at any time.

Contact The Business

Send a message to Daily Events:

Shortcuts

  • Address
  • Alerts
  • Contact The Business
  • Claim ownership or report listing
  • Want your business to be the top-listed Event Planning Service?

Share