13/01/2025
Anul 2025 este declarat Anul Eminescu. La 15 ianuarie se împlinesc 175 de ani de la nașterea poetului.
La 12 ianuarie Biblioteca Naţională a Republicii Moldova / National Library of Moldova a organizat Salonul Muzical Junior cu genericul „Eminescu în cântec: vocile copiile”. Evenimentul muzical a fost dedicat Zilei Culturii Naționale.
Evenimentul a început cu un recital muzical oferit de surorile Diana Văluță și Veronica Văluță-Bantaș. Cântecul „Pe lângă plopii fără soț” (versurile lui Mihai Eminescu, muzica Guilelm Șorban) a fost interpretat de toată sala. În cadrul evenimentului am avut ocazia să admirăm tinerii muzicieni care frecventează cursurile Music School Dinastia Văluță, ghidați de profesoarele lor, surorile Văluță. Fondată în anul 2020, școala contribuie la dezvoltarea individuală a elevilor dornici să cunoască cultura interpretării muzicale, dar și abecedarul muzical. În acest timp au fost instruiți peste 100 elevi începând cu vârsta de 4 ani. Bucuria pedagogilor este atunci când elevii lor, își iau zborul și merg peste hotarele țării, continuànd să facă muzică.
Elevii actuali ai școlii, tineri muzicieni au prezentat ieri un program de creații vocale și instrumentale scrise de compozitori naționali și internaționali, dar și repertoriu pe versurile "Poetului nepereche". Au fost interpretate minunatele cântece pe versuri eminesciene, precum: „Somnoroase păsărele”, "Colinde, Colinde", "Ce te legeni?, dar și creații dedicate poetului „Eminescu” (I. Aldea-Teodorovici și Gr. Vieru) ș.a. Deoarece suntem în toiul sărbătorilor de iarnă, în cadrul evenimentului au fost interpretate colinde vocale și instrumentale. A încununat evenimentul o surpriză plăcută - sosirea lui Moș Crăciun la sfârșitul evenimentului, care a împărțit diplome și daruri pentru tinerii talentați, care au făcut evenimentul fermecător de frumos, dar și daruri pentru părinți - cartea de versuri „Clipe de eternitate”, scrisă de poetul iubit de toți, Ianoș Țurcanu.
Prin așa fel de activități Salonul Muzical Junior își împlinește obiectivele pe deplin, stimulând interesul tinerilor pentru valorificarea tradițiilor culturale muzicale; încurajează studierea creației personalităților din domeniul muzical; generează un spirit al creativității, artistismului și inovației; descoperă, cultivă și promovează tinere talente.
Sala de conferinte "A. Rău", a Bibliotecii Naționale a fost arhiplină. La eveniment au fost prezenți elevi ai liceelor din Chișinău, care au savurat din plin evenimentul, dar și au cântat cu tinerii interpreți.
Mulțumim tuturor invitaților, participanților, publicului drag, care au contribuit la desfășurarea frumoasă a evenimentului!