14/06/2022
Με μεγάλη χαρά σας παρουσιάζουμε και την Ζωή Κούρνια, ομιλήτρια στην ημερίδα! 🧪👩🔬
- Ποια είσαι;
Είμαι Κύρια Ερευνήτρια sτο Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών Ακαδημίας Αθηνών όπου εργάζομαι πάνω σε σχεδιασμό βιοενεργών ενώσεων με τη βοήθεια υπερυπολογιστών (http://www.drugdesign.gr). Αποφοίτησα από το Χημικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών το 2001 και ολοκλήρωσα τη διδακτορική μου διατριβή στην Χημεία στο Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης, Γερμανία το 2006. Στη συνέχεια εργάστηκα ως μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Γέιλ, ΗΠΑ πάνω σε σχεδιασμό φαρμάκων μέσω υπολογιστή και το 2009 έγινα Λέκτορας στο ίδιο Πανεπιστήμιο. Είμαι αναπληρωτής αρχισυντάκτης του περιοδικού Journal of Chemical information and Modeling, της Αμερικανικής Ένωσης Χημείας, Εθνικός εκπρόσωπος της Ελλάδας στον Τομέα Υπολογιστικής και Θεωρητικής Χημείας στην Ευρωπαϊκή Ένωση Χημείας και Εθνικός Εκπρόσωπος στην Ευρωπαϊκή Κοινής Επιχείρησης “Innovative Health Initiative”. Διδάσκω στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα "Τεχνολογίες Πληροφορικής στην Ιατρική και τη Βιολογία" του τμηματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Πανεπιστημιου Αθηνών. Είμαι επίσης Ιδρύτρια της startup Ingredio, μίας εφαρμογής για κινητά τηλεφωνα, η οποία ενημερώνει τον καταναλωτή για την πιθανή επικινδυνότητα των χημικών συστατικών σε καλλυντικά και τρόφιμα με βάση ανοικτά δεδομένα (http://www.ingred.io/android).
- Ποιο είναι το αγαπημένο σου κομμάτι της δουλειάς σας ως επιστήμονας;
Είναι εξαιρετικά ικανοποιητικό και συναρπαστικό όταν οι υπολογιστικές προβλέψεις που πραγματοποιεί η ομάδα μου γίνονται θεμέλιο για μία νέα συναρπαστική ανακάλυψη, όπως η εφεύρεση ενός νέου βιοενεργού μορίου που μπορεί να δράσει σαν υποψήφιο φαρμακο. Το αγαπημένο κομμάτι της δουλειάς μου είναι ότι μπορώ να συμμετέχω ως υπολογιστικός χημικός σε κοινοπραξίες με ομάδες επιστημόνων από διαφορες ειδικότητες όπως συνθετικοί χημικοί, γενετιστές, φαρμακολόγοι, βιοχημικοί και βιολόγοι με τους οποίους εργαζόμαστε μαζί σε μια συντονισμένη προσπάθεια για ένα κοινό στόχο έρευνας στις βιοεπιστήμες. Για παράδειγμα, μια από τις χημικές ουσίες που σχεδιάσαμε ως αναστολέα μίας μεταλλαγμένης πρωτεϊνικής κινάσης, μειώνει τους όγκους σε ζώα εργαστηρίου επιλεκτικά στα ζώα που εμφανίζουν καρκίνο λόγω της μεταλλαγμένης πρωτεϊνης. Η εφεύρεση αυτή κατοχυρώθηκε ως διεθνής ευρεσιτεχνία και ελπίζουμε να προχωρήσει και σε κλινικές μελέτες σε ανθρώπους με σκοπό τη θεραπεία καρκίνων που προκαλούνται από τη συγκεκριμένη μετάλλαξη.
- Τι σε εμπνέει;
Η κινητήριος δύναμη πίσω από την έρευνά μου είναι να μπορέσω να δημιουργήσω ερευνητικά αποτελέσματα και προϊόντα τα οποία θα μπορέσουν να συμβάλλουν στη βελτίωση της ποιότητας της ζωής των ανθρώπων.
Επίσης, να συμβάλλω στη διαμόρφωση της νέας γενιάς βιοεπιστημόνων και θετικών επιστημόνων παρέχοντας εκπαίδευση και συμβουλευτική σε νέους επιστήμονες ώστε να πετύχουν τους στόχους που ονειρεύονται.
- Τι συμβουλή θα έδινες στη γενιά των μελλοντικών γυναικών βιοεπιστημόνων;
Στα κορίτσια που θέλουν να ασχοληθούν με την επιστήμη και την τεχνολογία, θα έλεγα πως η επιστήμη δεν έχει φύλο και πως κάθε κορίτσι πρέπει να επιμείνει στην κατεύθυνση που έχει επιλέξει. Αν αγαπάς αυτό που κάνεις, θα πετύχεις αναμφίβολα. Η ενασχόληση με τις βιο-επιστήμες απαιτεί σκληρή δουλειά, εκτεταμένες σπουδές και επιμονή στις διαρκείς δυσκολίες, αποδοχή της εποικοδομητικής κριτικής και της περιστασιακής αποτυχίας, αλλά τελικά προσφέρει υψηλά τεχνολογικά επιτεύγματα στην κοινωνία μας. Πιστεύω πως το πιο μεγάλο «μυστικό» της επαγγελματικής επιτυχίας είναι να υπάρχει ένας καλά καθορισμένος στόχος και πολύς ενθουσιασμός. Η εύρεση αυτού του στόχου είναι το πρώτο πιο σημαντικό βήμα για την επίτευξή του. Η επιλογή του επαγγελματικού στόχου μας πρεπει να γίνεται πάντα με βάση τα όνειρά μας, τις επιθυμίες μας, τις φιλοδοξίες μας, τις ικανότητες μας, αλλά και τις αναγκες της αγορας στην οποία δραστηριοποιούμαστε. Στη συνέχεια θα πρέπει να φτιάξουμε ένα καλά δομημένο πλάνο για να αναπτύξουμε τις δεξιότητες που απαιτουνται και να «χτίσουμε» το βιογραφικό μας προς αυτό το στόχο.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι όλοι μπορούμε να γίνουμε αυτό που ονειρευόμαστε αρκεί να το προσπαθήσουμε με σωστά σχεδιασμένα βήματα και να θυμόμαστε να το διεκδικούμε!
Σας περιμένουμε το Σάββατο στο ΙΙΒΕΑΑ!
Biomedical Research Foundation Academy of Athens