21/02/2024
𝐒̦𝐭𝐢𝐚𝐭̦𝐢 𝐜𝐚̆:
👉Microbii sunt primii responsabili de schimbările noastre de greutate și nu genetica noastră, așa cm încă mulți dintre noi mai credem?
👉Oamenii au în jur de 22.000 de gene, pe când o plantă de orez are 32.000 de gene, iar un vierme de pământ are 42.000 de gene?
👉ADN-ul uman are 22.000 de gene, pe când ADN-ul microbiomului are 2,5 milioane de gene, iar de aici înțelegem că suntem mai mult bacterii decât oameni? Microbiomul constituie totalitatea microorganismelor reprezentate de bacterii, fungi și virusuri care coexistă în corpul uman și contribuie la dezvoltarea și asigurarea capacității de apărare imune, la sinteza de acizi grași cu lanț scurt, precum și a vitaminelor indispensabile unei bune funcționări ale metabolismului.
👉Studiile desfășurate până la ora actuală estimează faptul că microbiota umană este alcatuită din trilioane de micoorganisme, proporția fiind de 1,3 până la aproximativ 3 celule microbiene raportate la 1 celulă proprie a organismului. Datorită funcțiilor sale complexe, microbiota este considerată a fi un organ cu activitate metabolică și imună indispensabila organismului. Majoritatea microorganismelor care intră în alcătuirea microbiomului se regăsesc în intestin (aproximativ 95%), însă acestea sunt localizate și la nivelul tegumentului, tractului genito-urinar, cavității orale, tractului respirator, la nivelul ochilor și a urechii externe.
👉Fiecare dintre noi are un miros specific, care ne individualizeaza și este produs de microbii de pe suprafața pielii? Dar acești microbi există si în multe alte organe și țesuturi, despre care s-a crezut că sînt sterile: urina și tractul urinar, sângele, inima, ochiul. În acestea există microbi esențiali care permit funcționarea acestora.
👉Nașterea prin cezariană impactează direct sistemul imunitar al copilului și al viitorului adult, prin favorizarea disozițiilor la anumite boli?
👉Unele date sugerează că 99% dintre funcțiile metabolice care se realizează pe parcursul unei zile pentru a funcționa ca ființe umane, cm ar fi respiratul, mersul, metabolizarea hranei, se fac utilizând ADN microbian?
👉Lumea modernă are de-a face cu peste 100 de boli autoimune, 20 dintre acestea apărute din 2017 încoace. Ele pot afecta diferite părți ale corpului: tractul digestiv - boala celiacă; bolile inflamatorii intestinale - colita ulcerativă si boala Crohn; diabetul zaharat de tip I, sângele - leucemia, lupusul; creierul - scleroza multiplă; tiroida, oasele, articulațiile și chiar ochiul pot fi afectate de suferințe autoimune?
👉Apa curentă clorinată ne-a scăpat de majoritatea bolilor care se transmit prin apă, dar afectează considerabil flora intestinală dacă o bem în fiecare zi și afectează de asemenea și flora bacteriană normală a pielii?
Astfel, dacă ne gândim la tratamentele medicale pe care le folosim sau la modificarea stilului de viață pentru a ne îmbunătăți sănătatea în lumina informațiilor expuse mai sus, ne dăm cu ușurință seama că aceste intervenții ignoră cu desăvârșire partea bacteriană, care reprezintă 99% din ADN-ul nostru.
Mulți medici tratează doar partea ”umană” a ceea ce sîntem și neglijează partea bacteriană, acest lucru putând duce la ineficiența parțială sau completă a multiplelor medicamente pe care le utilizează medicina zilelor noastre.
De asemenea, în societatea noastră actuală, dacă spui strategie ”anti-aging” (anti-îmbătrânire), toată lumea se gândește la creme, loțiuni, cure de detoxifiere, consumul de antioxidante, mișcare în aer liber, chirurgie estetică, injecții cu botox. Îmbătrânirea noastră este impactată și de către alterarea microbiotei.
𝐃𝐫. 𝐀𝐝𝐫𝐢𝐚𝐧 𝐂𝐚̆𝐭𝐢𝐧𝐞𝐚𝐧 va vorbi la Cluj-Napoca, în 29 februarie 2024, ora 18.00, la ClujHub (strada Regele Ferdinand 22-26, etaj 3, Central) despre toate aceste aspecte și multe altele care vizează propria vindecare și înțelegerea în propunzime a unor elemente esențiale despre corpul uman.
Dacă ești interesat de propria sănătate pe termen lung, te invităm să participi la acest eveniment.
Înscrieri: https://shorturl.at/etJQ2
Taxă participare: 90 lei