B-Pride Vlaanderen VZW

B-Pride Vlaanderen VZW Organisaties van (lgbt-)evenementen

12/03/2024

Blijkbaar dekken ze zich graag in op het kabinet van minister Matthias Diependaele. Ik heb informatie opgevraagd wat de regelgeving/de richtlijnen is/zijn bij klachten van (sociale)(mede)huurders/huursters. Het is mij een raadsel waarom ze die informatie niet willen geven. Ze geven nochtans zelf aan dat die regelgeving/richtlijnen bestaat/bestaan. Ik quoteer uit de mail die ik ontvangen heb. "Zij kunnen wel optreden bij vragen/klachten van burgers en volgen de geldende regelgeving waarover u graag informatie wenst." Hieruit leidt ik af dat die regelgeving dus bestaat. De vraag is echter waarom men die niet overmaken???

05/03/2024

In het dossier van de Gentse daklozenopvang heb ik vorige week maandag, 26/2, een eerste overleg gehad. Zo blijkt er een inspectieteam ingezet te zijn om bepaalde van mijn klachten verder te onderzoeken. Rond dat inspectieteam heb ik deze ochtend nog een mail gestuurd om te weten wat hun opdracht inhoudt en om verdere feedback te krijgen van de reeds genomen stappen en welke men nog gaat nemen. Ik heb ineens ook duidelijk gemaakt dat ik het pas ga loslaten wanneer alles opgelost is/werd.

05/03/2024

Vorige week zondag, 25/2, heb ik een opvolgmail gekregen van het kabinet van Vlaams Minister Hilde Crevits. Daarom werd mij aangegeven dat, al dan niet deels, de eerste stappen genomen zijn rond opvangtehuizen. De belangrijkste stap momenteel is dat de eerste 3 maand volledig gratis is en men dus, zoals de vrouw in het artikel begin januari, geen onverwachte factuur meer kan krijgen van het CAW van een slordige €3.000. Volgens diezelfde mail zullen er nog verdere stappen gezet worden, maar daar heb ik nog geen informatie over.

08/02/2024

1. Inleiding.
Aangezien mijn eerste mail slechts een eerste beschrijving van de voortdurende klachten was binnen de Gentse daklozenopvang en in eigen naam aangezien ik toen zelf nog dakloos was, heb ik besloten, volgend uit het feit dat ik niet langer dakloos ben, deze zaak verder op te volgen vanuit mijn functie als voorzitter van Pride Vlaanderen VZW. Het is dan zeker de bedoeling om mijn eigen ervaringen mee in dit dossier te verwerken. Een dossier dat veel uitgebreider is dan mijn eerste mail. Het is vooral mijn eerste betrachting om te zorgen dat de Gentse daklozenopvang beter georganiseerd wordt en dat er meer gelijkheid is tussen de verschillende entiteiten. Aangezien ik tot op heden geen klachten vernomen heb en zelf geen ervaring heb met deze entiteit, ga ik ’t Fonteintje buiten beschouwing laten.

2. Sancties.
Uit eigen ervaring weet ik dat soms sancties uitgesproken worden in dit geval schorsing tot nachtopvang) zonder dat daar een reden wordt voor opgegeven. Dit kan niet, aangezien dit een inbreuk is op het grondwettelijk recht van verdediging. Volgend op dit gegeven stel ik ook vast dat boven de voornoemde verenigingen geen neutrale verantwoordelijke is om dit recht te beschermen. In dit kader verwijs ik dan ook naar het Universeel Verdrag voor de Rechten van de Mens en meer bepaald naar
“Artikel 10
Een ieder heeft, in volle gelijkheid, recht op een eerlijke en openbare
behandeling van zijn zaak door een onafhankelijke en onpartijdige rechterlijke instantie bij het vaststellen van zijn rechten en verplichtingen en bij het bepalen van de gegrondheid van een tegen hem ingestelde strafvervolging.”
Alhoewel in voornoemd artikel sprake is van een “rechterlijke” instantie, is dit artikel ook van toepassing voor de uitgesproken sanctie(s). Eigenlijk dient er dus steeds iemand beschikbaar te zijn bij wie een verzet tot de uitgesproken sanctie kan betekend worden die in voorkomend geval de sancties kan aanpassen, bevestigen of herroepen. Verder wil ik erop wijzen dat een sanctie pas kan ingaan na een duidelijke betekenis aan de gesanctioneerde. Hiervoor raadt ik aan om dit via een document in tweevoud te doen, ondertekend voor ontvangst door de gesanctioneerde. Indien een persoon weigert te ondertekenen voor ontvangst, dan kan men hem/haar/hun in sanctie laten tot ondertekening plus het aantal nachten vermeld in het document. U ziet dat mijn voorstel enerzijds rekening houdt met de wetgeving, maar anderzijds ook heel consequent is. Het moge dan ook duidelijk zijn dat ik geen probleem heb met sancties, maar wel met de manier waarop dit momenteel gebeurd. Wat betreft sancties voor de nachtopvang ben ik ook voorstander om een lijst van toepasbare sancties op te stellen die door beide entiteiten dienen gevolgd te worden. Op deze manier voorkomt men een ongelijke behandeling. De ene entiteit kan voor een voorval 2 nachten schorsen, de andere voor hetzelfde voorval 3 nachten bijvoorbeeld. Binnen dezelfde entiteit kan er dan nog een verschil zijn tussen welke begeleider van dienst is op dat ogenblik. Men kan eventueel ook zo’n lijst opmaken voor de dagopvang in SOC en ’t Fonteintje voor zover ’t Fonteintje ook onder uw bevoegdheid valt.

3. Nachtopvang: verschillen.
Tussen beide entiteiten zijn er opmerkelijke verschillen in werking. Dat is een gegeven waar velen van de daklozen zich vragen bij stellen.
a. Weekends-brugdagen-feestdagen.
Bij Huize Triest wordt de eerste dag een kamer toegewezen en een lakenpakket. Deze toewijzing geldt voor de hele duur van het weekend of brugdagen. Op zondagochtend dient men dus de lakens niet te verwijderen en krijgt men op zondagavond sowieso dezelfde kamer. Ook mag men op zondag, of in voorkomend geval, op brugdagen een (rug)zak achterlaten in de beschikbare lockers. Binnen Nieuwland dient men op zondagochtend de lakens te verwijderen en krijgt men op zondagavond een andere kamer toegewezen. Hier ga ik niet in op het achterlaten van gerief aangezien Nieuwland geen lockers beschikbaar heeft. In het geval van Nieuwland vraag ik mij af wat hier het voordeel van is.
b. Eten.
In Nieuwland heeft men ’s avonds soep, brood, koffie, thee, boter en kaasjes (type La Vache Qui Rit) ter beschikking. ’s Ochtends is dat koffie, thee, brood, boter, choco en confituur.
In Huize Triest heeft men ’s avonds soep, brood, koffie, thee, boter, kippenwit en sneetjes kaas ter beschikking. ’s Ochtends is dat koffie, thee, brood, boter en confituur.
Wat nog een verschil is tussen beiden is dat in Nieuwland koffie en thee beschikbaar blijven tot 9u en in Huize Triest, en voornamelijk voor de koffie, slechts tot die op is. In Huize Triest wordt ’s ochtends 5 liter koffie gemaakt. Is die op om 8u50 dan heb je geluk. Is die op om 8u00? Dan heb je gewoon pech volgens hen want er wordt geen meer gemaakt na die 5 liter. Voor beiden telt wel dat men doorgaans “oud” brood blijkt te krijgen. Het vertoont veelal sporen van verharding wat wijst op niet vers.
c. In Huize Triest werd onlangs het sluitingsuur van de keuken vervroegd naar 22u, zoals aangegeven in mijn eerdere mail. Hier werd geen enkele reden voor opgegeven. Mijns inziens kan men hier ook geen reden voor opgeven aangezien dit buiten proporties is. Open tot 23u is open tot 23u?
d. Omgang met cliënten gebeurt binnen Huize Triest op een meer familiale manier. Binnen Nieuwland gebeurt dit op een bijna puur zakelijke manier. Zijn daklozen dan geen gewone mensen die als een gewone mensen dienen behandeld te worden? Of ziet Nieuwland zichzelf als een instelling waar, bijvoorbeeld, psychiatrische patiënten zich bevinden?

Ik ga ervan uit dat beide entiteiten hetzelfde bedrag toebedeeld krijgen per persoon en per nacht. Ik denk ook dat Nieuwland een stevige besparing kan doen op vlak van lakens indien zij hetzelfde principe zouden toepassen als Huize Triest.

4. Nachtopvang: herstellingen.
Op vlak van herstellingen zijn er bij Huize Triest geen klachten. De meeste herstellingen worden binnen de kortste keren opgelost door Hans, voor zover dit binnen zijn technische kennis ligt natuurlijk.
Rond Nieuwland daarentegen? Toen ikzelf begin september de eerste keer in Nieuwland terecht kwam, dan was een do**hekop kapot, deksel verdwenen. Bij het verlaten van de nachtopvang, begin februari, was dit euvel nog steeds niet hersteld. Deur naar koertje, zelfde probleem. Na meerdere maanden nog steeds niet hersteld, deur sluit niet meer op een normale manier. In september had ik gevraagd om de toiletbril van het damestoilet beneden te vervangen wegens volledig gebarsten. Duurtijd tot herstelling? Maar liefst ZES(!) weken voor een werkje van amper TIEN(!) minuten. Net hetzelfde voor de kapotte do**hekop. Deksel bestellen en ook een werkje van amper TWEE(!) minuten. In Nieuwland dient alles te gebeuren door de technische dienst. Een tijdje geleden was er geen elektriciteit in de kamers op het 2de verdiep. Duurde 4 of 5 dagen om op te merken dat de zekering gesprongen was. Dan vraag ik mij af of kleine herstellingen, zoals voornoemde deksel en toiletbril, niet kunnen gebeuren tijdens de nacht aangezien de begeleiding niks te doen heeft?

5. Nachtopvang: reiniging.
Op vlak van reiniging is Huize Triest een schoolvoorbeeld van hoe het moet. Daar wordt dagelijks net voor het sluitingsuur ’s avonds van de keuken alle tafels gereinigd en de vloer gedweild. ’s Ochtends begint men met de volledige reiniging van de kamers steeds omstreeks 8u15 en wordt net voor 9u begonnen met, opnieuw, het reinigen van de tafels en het dweilen van de vloer in de keuken. Men zou er zelfs bijna kunnen van uitgaan dat Huize Triest op dat vlak geaccrediteerd is voor bedrijfshygiëne.
Op vlak van reiniging is het eerder alsof Nieuwland daar een broertje aan dood heeft. Men kan de hele nacht gebruik maken van de zaal, maar de keuken sluit om 23u. Toch worden enkel de tafels gereinigd omstreeks 23u. Het gevolg is dat men ’s ochtends terug in de kruimels en vuile plekken terecht komt van de vorige avond. Nochtans is de begeleiding, zoals hiervoor vermeld, de hele nacht wakker. Wat betreft de koertjes buiten die de mogelijkheid geven om te roken. Op een periode van zo’n 6 maand heb ik die 2x proper gezien. 2x op 6 maand!!! Over naar de kamers. Die zijn nog erger. Daar stellen heel veel de mensen zich de vraag of die ooit wel gepoetst worden. De bedden en de hoofdkussens worden dagelijks ontsmet. Maar de vloer en de muren laten echt te wensen over. Vlekken op de grond, vlekken op de muur, stofbollen op de grond, ongereinigde luchtafvoer, kapotte sunscreens… In 1 kamer is men zelfs er in geslaagd om een kapot nachtlampje gewoon te verwijderen en de elektriciteitskabels af te dekken met een doosje in plaats van het nachtlampje te vervangen.

6. Nachtopvang: toegang.
Voor beide entiteiten dient men zich aan te melden tussen 21u en 22u. Voor mensen die te laat komen, is het afhankelijk hoeveel te laat, de reden en soms zelfs de stand van het persoonlijke dossier om na 22u nog toegang te krijgen. Hier kan men ook simpel in zijn. Men kan een ongeschreven regel toepassen van toegang tot 22u05 en vanaf 22u06 geen toegang meer en aanzien als te laat. Dit is een heel duidelijke regelgeving die geen subjectieve interpretatie toelaat. Een afwijking kan gegeven worden bij opname door spoed van het ziekenhuis en het afleggen van een verklaring bij de politie. Dus niet indien men door de politie gearresteerd werd voor openbare dronkenschap of iets anders. Voor beide gevallen kan men een bewijs voorleggen dat op eenvoudig verzoek te verkrijgen is in het ziekenhuis of bij de politie. Wat betreft het aanmelden vanaf 21u. Hier stel ik mij de vraag of er geen afwijking kan voorzien worden ten gevolge van meteorologische omstandigheden. Dat men, in andere woorden, eerder toegang kan krijgen bij hevige regenval en ijskoude temperaturen. Mensen staan soms in de regen of te bevriezen op straat terwijl de begeleiding rustig een sigaretje rookt of de klok gadeslaat tot wanneer het effectief 21u is. Iets dat voornamelijk kan opgemerkt worden bij Nieuwland. Verder vraag ik mij af op personen die zich aanmelden en die zich in een niet discutabele toestand van invloed, drank en/of drugs, bevinden, hen niet automatisch de toegang kan weigeren.

7. Nachtopvang: extra  lift.
Bij Nieuwland zijn er vragen rond het gebruik van de lift. Om de lift te kunnen gebruiken dient men in het bezit te zijn van een badge. Om van het gelijkvloers naar boven te gaan, kan men vragen aan de begeleiding om even hun badge te gebruiken. Sta je echter op 1 van de verdiepen, dan mag je te voet naar beneden via de trap. Nochtans is het mijns inziens toch de bedoeling dat een lift rendeert. Waarom laat men binnen Nieuwland het gebruik van de lift niet gewoon naar believen zonder badge?

8. Nachtopvang: inbellen.
Voor het inbellen zijn momenteel volgende uren beschikbaar, van maandag tot en met zaterdag van 11 tot 13.30 en van 14 tot 16.30. Na 22u15 kan men eventueel opnieuw inbellen om te zien of er bedden vrijgekomen zijn. Wat betreft het annuleren, men kan momenteel annuleren tot 16u30 of vanaf 22u15 tot 4u ’s ochtends. Puur op vlak van annuleren zou ik voorstellen om dat toe te alten vanaf 14u, voor degene die ingebeld hebben om 11u, tot 23u. Uiteindelijk, als men niet annuleert en dusdanig gewoon niet opdaagt, dan is die persoon automatisch de volgende nacht geschorst. Echter ben ik van mening dat een mogelijkheid tot 4u ’s ochtends buitensporig is. Als gebruiker van de nachtopvang heeft men tenslotte ook een verantwoordelijkheid en die wordt met een mogelijkheid tot 4u ’s ochtends enorm uitgehold. Trouwens, vanaf 22u15 door elkaar heen inbellen en annuleren? Dat kan nooit goed gaan. Men kan iemand afwijzen terwijl een andere persoon in wacht staat om te annuleren.

9. ’t Fonteintje.
Naar wat ik gehoord heb, zou in ’t Fonteintje regelmatig gewassen kleding verdwijnen. Wegens geen eigen ervaring en het horen van 2 verschillende versies, ga ik niet verder in op het hoe en waarom. Maar aangezien men mij dit gevraagd heeft, wou ik dit toch even onder uw aandacht brengen.

10. Dagopvang SOC: beperkingen.
Indien er een begeleiding aanwezig is van 3 of 4 begeleiders, dan zijn er geen echte beperkingen. Vol is vol. We spreken dan over een maximaal aantal van zo’n 60 bezoekers. Als er echter slechts 2 begeleiders aanwezig zijn, wordt het aantal bezoekers beperkt tot 20. Op zich is er geen probleem met een beperking ten opzichte van het aantal begeleiders. Dat er procentueel geen overeenkomst is, is natuurlijk een andere zaak. 3 begeleiders is 60 bezoekers, 2 begeleiders is 20 bezoekers. Men kan zich wel voorstellen dat dit niet evenredig is aan elkaar. Indien er 20 bezoekers binnen zijn tijdens een beperking, dan moet de rest aan de poort wachten. Het is wel een feit dat als men de beperking zou opschalen naar 25, eventueel 30, bezoekers, niemand nog zou moeten wachten aan de poort. Dan zit men ook meer op de lijn van aantal bezoekers tegenover aantal begeleiders, met of zonder beperking.

11. Dagopvang SOC: soep.
Zoals reeds gemeld in een vorige mail, de soep die aangeboden wordt is doorgaans steeds dezelfde. Tomatensoep, wortelsoep, broccolisoep. Soms eens paprikasoep, pastinaaksoep, groentesoep… Tegenwoordig is het zodanig veel tomatensoep dat er al mensen zijn die geen soep meer willen. Als men vraagt waarom er eens geen erwtensoep, al dan niet met spekblokjes, currysoep, champignonsoep, kippensoep is, dan krijgt men als antwoord, ofwel geen seizoensgroenten, ofwel niet halal. Ten eerste vind ik en anderen met mij, dat men in de winterperiode stevige soep moet voorzien en niet soep op basis van seizoensgroenten. Anderzijds stel ik mij de vraag waar de grens ligt rond halal. Kippensoep? Kip kan men halal kopen. Soep met balletjes? Er bestaat meer dan enkel varkensgehakt en dan ook nog steeds halal verkrijgbaar ook. Denk maar aan rundsgehakt, kalfsgehakt en dergelijke.

12. Dagopvang SOC: defecten.
Op vlak van defecten valt het goed mee. Gewoon omdat er amper defecten zijn. Toch 1 serieuze opmerking. Enige tijd geleden was de ketel van de centrale verwarming kapot. Dat kan gebeuren. Maar gedurende de periode voor “herstelling” was er geen verwarming en geen warm water. Geen warm water betekent ook geen do**hes beschikbaar. Zoals reeds gezegd, kan allemaal gebeuren. Maar de opmerking gaat over de duurtijd tot herstelling. Die bedroeg maar liefst een 3-tal weken. Dat het niet op 2u kan hersteld worden is normaal. Maar 3-weken in een inloopcentrum??? Sorry, maar dat is veel te lang. Voor het do**hen zijn er natuurlijk wel nog alternatieven beschikbaar, maar als mensen naar het inloopcentrum komen om zich te kunnen verwarmen, dan moet men zich toch kunnen verwarmen? Het was tenslotte het begin van de winter en dus van een koudere periode.

13. Dagopvang SOC: extra.
Douches vrouwen. Onlangs werd een slot geïnstalleerd op de deur naar de do**he voor vrouwen. Op zich een fantastisch idee, maar als nu een vrouw doucht, dan kan een andere vrouw niet meer naar het toilet, aangezien de deur op slot is. Structureel is er hier dus iets grondig fout.
Kleding wassen. Reeds enige tijd staan er een 3de wasmachine en een 3de droogkast ter plaatse. Helaas zijn deze nog steeds niet aangesloten waardoor er nog steeds een wachttijd is van een kleine week vooraleer men kleren kan laten wassen. Indien die wasmachine en droogkast op korte termijn aangesloten en in gebruik genomen worden, dan kan men die wachttijd op zeer korte termijn wegwerken. Dat er nog steeds met een planning zal gewerkt worden is begrijpelijk. Dan hoeft niemand zijn/haar/hun kleren meerdere keren mee te nemen vooraleer men er kan tussengenomen worden.

14. Lockers.
Op vlak van lockers die ter beschikking gesteld worden door stad Gent kan ik enkel aanbevelen om op korte tot middellange termijn hun aantal gevoelig op te schalen. Als men een locker toegewezen krijgt, dan is dat voor een periode van 6 maand. Na die 6 maand dient men de locker leeg te maken en af te wachten tot de volgende toewijzing zo’n 3 maand later. Het gevolg is dat veel mensen tijdens het gebruik van een locker, voornamelijk, kleding bijkopen en hun locker dus wel goed kunnen gebruiken. Echter, na de voorziene periode van 6 maand dient men, ofwel dag in dag uit met heel veel (rug)zakken en/of trolleys rond te sleuren, ofwel dient men een groot deel van de kleding of andere zaken weg te gooien. Voor mensen die een positieve ingesteldheid hebben, mede dankzij die locker, voor hun toekomst, krijgen plots het deksel op de neus en dienen zich terug te gaan “profileren” als dakloze naar de maatschappij toe aangezien zij met hun hele hebben en houden dienen rond te sleuren. Psychologisch kan dit bij sommige personen een heel negatieve invloed hebben op hun ingesteldheid. ”Wat is het nut van een locker als ik er over 6 maand weer uitgezet wordt? Wat is het nut om mij in te zetten voor mijn toekomst als ik toch terug naar nul ga op dat vlak?”

15. Eindconclusie.
Afgaande op de aangehaalde punten kan men duidelijk vaststellen dat er heel wat verkeerd loopt binnen het kader van daklozenopvang. Anderzijds kan men ook vaststellen dat er heel wat verkeerd loopt binnen de entiteiten die onder de bevoegdheid van CAW vallen. Op dat vlak kan ik melden dat er enige unanimiteit bestaat dat dit gelegen is aan de instelling van Geert. “Het werkt, dan is het goed genoeg.” Om het met andere woorden te zeggen, er is weinig bekommernis van Geert uit omtrent de werking van Nieuwland en SOC. Wat betreft de werking van de 3 entiteiten kan ik enkel aanbevelen om vanuit uw functie als schepen van armoedebestrijding iemand aan te stellen die de hoofdelijke werking organiseert. Iemand die zich kan bezighouden rond reglementen, werking, verzet tegen een sanctie, een richtlijn van toegepaste sancties op te stellen en zo verder.

02/02/2024

Waar ben ik nu mee bezig?
Op 8 februari as heb ik een overleg met Federaal volksvertegenwoordigster Darya Safai rond mensenrechten.
Mogelijks komt er eind maart nog een gesprek met Assita Kanko, eveneens rond mensenrechten.
Verder ben ik momenteel aan het klagen bij de verantwoordelijken van de Gentse daklozenopvang.
Mogelijks komt er in een later stadium een klacht bij, in eerste instantie, het Gentse BCSD (Bijzonder Comité voor Sociale Dienst) in verband met discriminatie op financiële achtergrond.
In december heb ik deelgenomen aan een trefdag van Dijk92 rond cultuur en erfgoed in het kader van bepaalde ideeën voor acties deze zomer. In het kader van die ideeën ook een eerste contact gehad met de IJslandse regering in functie van ondersteuning op vlak van cultuur, toerisme en geschiedenis.
We voorzien op termijn ook de oprichting van 2 nieuwe afdelingen onder B-Pride Vlaanderen VZW, namelijk Pride Food en Pride Health.
Over de 2 nieuwe afdelingen en de ideeën voor acties deze zomer later meer als er meer zicht is op de concrete planning.

11/04/2023

Voor de afdelingen Wetteren en Oudenaarde zoeken we nog steeds vrijwilligers. Zowel vaste als losse vrijwilligers. Zeker voor de afdeling Oudenaarde hebben we er heel veel nodig. Daar zijn we bezig met iets groot en ik vermoed dat we zo'n 250 vrijwilligers nodig hebben voor een weekend.

19/03/2023

Gezocht. Voltijdse kok. Ervaring is geen must maar een pluspunt. Opleiding word voorzien. Werkplaats : Oudenaarde. Meer info?
Stuur een berichtje of een mail naar [email protected]
Delen is lief en mag zeker.
Groetjes, Sylvia en Vicky

19/03/2023

Gezocht! Vaste ober. Ervaring is geen must maar een pluspunt. Opleiding word voorzien. Werkplaats : Oudenaarde. Meer info?
Stuur een berichtje of een mail naar [email protected]
Delen is lief en mag zeker.
Groetjes, Sylvia en Vicky

03/03/2023

Pure nostalgie! Want ‘Joepie’ komt terug, en dat speciaal voor JEZ!

Een XL poster van Harry Styles én van Camille, testjes, de handigste tips én uiteraard de legendarische seks- en body-rubriek mogen niet ontbreken! All with a touch of JEZ! én met niemand anders dan Pommelien Thijs als covergirl - SAY WHAT?!

Het jongerenmagazine ‘Joepie’ wordt eenmalig opnieuw uitgebracht door HLN.be en de opbrengst gaat integraal naar het JEZ!-fonds! Vanaf dinsdag 7 maart in de krantenwinkel! WE CAN’T WAIT 🤩

Wij trekken ook de lijn. Pesten wordt bij ons nooit getolereerd. Iedereen is een mens met waardigheid en die waardigheid...
12/02/2023

Wij trekken ook de lijn. Pesten wordt bij ons nooit getolereerd. Iedereen is een mens met waardigheid en die waardigheid tast men nooit aan.

Vandaag is onze voorzitster jarig!Hiep hiep hoera voor ons Vicky Vermeire .❤️🥳❤️🥳❤️
11/02/2023

Vandaag is onze voorzitster jarig!
Hiep hiep hoera voor ons Vicky Vermeire .
❤️🥳❤️🥳❤️

Hieperdepiep, hoera! We zijn jarig. 🥳🥳🥳Misschien is het tijd om eens een update te geven waar we mee bezig zijn achter d...
05/02/2023

Hieperdepiep, hoera! We zijn jarig. 🥳🥳🥳

Misschien is het tijd om eens een update te geven waar we mee bezig zijn achter de schermen.

We zijn bezig om erkend te worden voor maatschappelijk en sociaal werk en voor integrale jeugdhulp. Verder zijn we bezig om erkend te worden door het RIZIV om eigen psychologische centra uit te bouwen met een focus om LGBT en mensen die geen kans krijgen op hulp. Daarnaast willen we een vergunning krijgen van het VAPH (Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap) om in een erste fase 1-op-1 begeleiding te doen. Ook kijken we wat de mogelijkheden zijn om erkend te worden als OCMW-vereniging. Hier is de belangrijkste vraag of we voldoende hebben aan 1 erkenning voor B-Pride Vlaanderen, of dat elke lokale afdeling apart moet erkend worden.

Verder zijn we voor dit jaar erkend als JEZ!-vereniging. Voor degene die JEZ! (Jong En Zot) nog niet kennen, JEZ! is de opvolger van Rode Neuzen Dag en richt zich tot jongeren van 6 tot 21 jaar.

Tot slot nog dit. In de loop van het jaar komt er een officiële naamswijziging. B-Pride Vlaanderen VZW wordt dan Pride Vlaanderen VZW voor de maatschappelijke zetel. De lokale afdelingen zijn of worden dan Pride "plaatsnaam". Laten we een trots Vlaanderen en/of een trotse gemeente/stad uitbouwen!

Volgende week maandag wordt de aftrap gegeven JEZ! 2023. En wij zijn er bij!!! Ons project rond creativiteit en empowerm...
23/01/2023

Volgende week maandag wordt de aftrap gegeven JEZ! 2023. En wij zijn er bij!!! Ons project rond creativiteit en empowerment in de strijd tegen kansarmoede is uitgekozen.

Waar draait het om?
Kort samengevat willen we van alle Wetterse scholen 4 klassen de mogelijkheid geven hun eigen idee van een feest uit te werken. Hoe komen we aan die 4 klassen?
Via een verkiezing. Het is uiteindelijk de bedoeling om tot 1 winnaar te komen binnen 4 categorieën. Categorie 1 is 1ste tot 3de leerjaar, Categorie 2 is 4de tot 6de leerjaar, Catergorie 3 is 1ste tot 3de middelbaar en Categorie 4 is 4de tot 6de middelbaar. De winnende klas per categorie is dus verantwoordelijk voor hun idee van ontstaan tot het event op zich. Vanuit B-Pride Vlaanderen VZW gaan wij geen winnend idee organiseren. We gaan enkel en alleen ondersteuninig geven. De winnaars kunnen ondeersteuning krijgen op vlak van administratie zoals het aanvragen van vergunningen, het aanvragen van subsidies, het zoeken naar sponsors, het ontwerpen van flyers en/of affiches en dergelijke. Ik wil zeker de nadruk leggen op het feit dat dit een pilootproject is. Als alles goed gaat komt er een 2024-editie ook, maar dan niet enkel in Wetteren. Het is tenslotte de bedoeling om het project uit te rollen over heel Vlaanderen.
Nu nog de vraag waarom?
Veel kinderen en jongeren bevinden zich in een kwetsbare positie vanuit de thuissituatie bijvoorbeeld. Met dit project willen we hen op een creatieve manier laten zien dat ze tot grote dingen in staat zijn, zolang ze maar samenwerken. Zij doen het gedeelte creativiteit, wij doen het gedeelte empowerment. We hebben voor dit concept gekozen omdat kinder- en jongerenfeestjes doorgaans georganiseerd worden door volwassenen. De inbreng van de kinderen/jongeren is doorgaans beperkt of onbestaande. We willen dus deze keer de kracht bij de kinderen/jongeren leggen en hen alles zelf laten beslissen. Van idee, over thema, over plaatskeuze, tot de uitwerking van het idee zelf.

We mogen ons dus officieel een JEZ!-vereniging noemen!

Alle mogelijke acties om ons financieel te ondersteunen zijn meer dan welkom. Binnenkort komt onze crowdfundingpagina beschikbaar waarop we alle acties kunnen vermelden. Hier horen jullie later nog meer over.

En dit bericht delen is natuurlijk superlief. 🥰

12/01/2023

Meisje leert haar oppaskindje dat genders niet vaststaand zijn. Mooi om te zien.

02/01/2023

Vanuit B-Pride Vlaaanderen wensen we iedereen een fantsich, vreugdevol, liefdevol en gezond 2023 toe. Moge het een jaar vol geijkheid, diversiteit en inclusiviteit worden.

We hebben daarnet het fantastische nieuws gekregen dat we geselecteerd zijn voor JEZ!, de opvolger van Rode Neuzendag. O...
16/12/2022

We hebben daarnet het fantastische nieuws gekregen dat we geselecteerd zijn voor JEZ!, de opvolger van Rode Neuzendag. Ons project draait rond het ondersteunen van kinderen en jongeren via de scholen. Simpelweg gezegd, het is de bedoeling dat wij hen gaan ondersteunen om hun eigen idee uit te werken. Anders gezegd, we gaan kinderen en jongeren de kans geven om de andere kant van een idee te laten ontdekken om zo hun zelfvertrouwen en eigenwaarde een boost te geven. Ondertussen weten we dat Minister van Onderwijs Ben Weyts ook achter ons project staat.

28/11/2022

Wij hebben zonet onze kandidatuur ingediend voor JEZ! (Jong En Zot!), de opvolger van Rode Neuzendag. Het is onze bedoeling om met het project kinderen en jongeren die zich in kansarmoede bevinden te laten zien dat ze tot grotere dingen in staat zijn dan ze zelf voor ogen hebben. Ondersteuning aan kinderen en jongeren die zich in een kwetsbare positie bevinden, is heel belangrijk naar de toekomst toe. Ze moeten/mogen zich niet zomaar neerleggen bij hun situatie en vooruitstrevend zijn.

Alex Scott heeft meer ballen aan haar lijf dan alle voetbalteams samen.
22/11/2022

Alex Scott heeft meer ballen aan haar lijf dan alle voetbalteams samen.

Wij vieren Valentijn 🌹❤️🌹 op 11 februari in Wetteren.Details volgen nog, maar de plaatsen zijn beperkt.Voorinschrijven k...
11/11/2022

Wij vieren Valentijn 🌹❤️🌹 op 11 februari in Wetteren.
Details volgen nog, maar de plaatsen zijn beperkt.
Voorinschrijven kan, betaling begin januari.
Voorinschrijven en info:
Vicky Vermeire
[email protected] of via WhatsApp
of
Shana Van Gelderen
[email protected]

11/11/2022

Wetteren krijgt op 1 juli 2023 zijn eerste LGBT-Festival op de Markt met optredens van Bart Herman, Liliane Saint-Pierre en Yves Segers. Dan organiseert B-Pride Vlaanderen het Pink Religion Festival. “We willen niet enkel een festival zijn voor de LGBT gemeenschap maar ook voor alle minderheden”...

10/11/2022

Contract met AB InBev is getekend.
📄✒️✅

09/11/2022

Adres

Draakplaats 1
Antwerp
2018

Openingstijden

Maandag 09:00 - 20:00
Dinsdag 09:00 - 20:00
Woensdag 09:00 - 20:00
Donderdag 09:00 - 20:00
Vrijdag 09:00 - 20:00
Zaterdag 09:00 - 20:00
Zondag 09:00 - 20:00

Telefoon

+32465046300

Meldingen

Wees de eerste die het weet en laat ons u een e-mail sturen wanneer B-Pride Vlaanderen VZW nieuws en promoties plaatst. Uw e-mailadres wordt niet voor andere doeleinden gebruikt en u kunt zich op elk gewenst moment afmelden.

Contact

Stuur een bericht naar B-Pride Vlaanderen VZW:

Video's

Delen



Dit vind je misschien ook leuk