05/06/2019
Collega's, hoog tijd voor en update.
Ondertussen is Kunsthuis dood en begraven en heten we Opera Ballet Vlaanderen, of O.B.V. . Doet een beetje denken aan O.V.V.
De directie is flink aangedikt met een nieuw niveau, tussen de artistieke directeurs Opera en Ballet en de algemeen directeur, en de managers. De directeur communicatie (of officieel director marketing & development) en een financiëel directeur zijn nieuw, de technisch directeur bestond al.
Niet alleen op dat niveau zijn er veel mensen nieuw, er zijn gewoon veel mensen bijgekomen in het algemeen.
Koor, orkest en ballet moeten voltallig zijn, dus elke stap in de goede richting is absoluut toe te juichen.
Voor techniek waren bijkomende krachten meer dan nodig. Er werden al veel te lang met te weinig volk, teveel producties gedaan. Het gevolg was teveel overuren. En als overuren structureel worden, moet er iets gebeuren natuurlijk, dat vroegen de vakbonden al jaren.
En dan zijn er de talrijke aanwervingen op de aministratieven en omkaderende departementen. Om een idee te geven, voor elke artiest is er een technieker en net niet één administratieve/ omkaderende functie.
Ik stel me soms de vraag of zoveel volk aanmenen allemaal niet te ondoordacht gebeurt.
Er is om te beginnen het financiële plaatje. De directie roept stees luider dat ons nieuwe arbeidsreglement te duur is. Fout, er zijn meer arbeidsuren die moeten betaald worden.
Ondertussen zijn we begonnen met loonsonderhandelingen. Er is duidelijk geen ruimte voor loonsverhoging.
Ten tweede geloof niet dat je alles kan oplossen met mankracht, integendeel. Soms wordt de organisatie logger, soms verliest het er creativiteit door, soms krijgen mensen hierdoor geen kansen meer om onverwacht talent te ontwikkelen. Soms wordt je een koekjesfabriek op die manier...
Ik denk dat het talent in huis beter kan benut worden, dat we met zijn allen meer kunnen. Het gaat hier niet over de hoeveelheid werk, maar vooral over hoe creatief we mogen zijn in dat werk, hoe gewaardeerd we ervoor worden, hoeveel kansen we krijgen om nieuwe dingen te doen, hoe er ruimte is voor ontwikkeling.
Wat ook storend is, is het te pas te te onpas inschakelen van dure consultants, liefst nog van ver buiten de grenzen. Zij weten met een blik precies hoe het moet bij Opera Ballet Vlaanderen en worden er dik voor betaald. De gevolgen voelen we op de werkvloer, en deze zijn niet altijd positief.
Zouden we niet beter beroep doen op onze talenten in huis en kansen geven aan de werknemers?
Investeren in constante opleiding en ontwikkeling, we horen een lange loopbaan te hebben. Een echt competentiebeleid, doorgroei- en promotiebeleid, daar droom ik van. Dat mensen in huis de kans kregen om hun creatieve input te geven, en dan heb ik het over meer dan wat er op de scène te zien is.
Volgend jaar zijn er sociale verkiezingen. Met het huidige politieke landschap, dat ook onze organisatie zal beïnvloeden, denk maar aan de politieke vertegenwoordiging in de Raad van Bestuur, zijn sterke vakbonden meer dan nodig. Maak ons sterk, laat de gelegenheid niet links liggen, zeg stop tegen big brother, en ja aan sociaal engagement voor een betere organisatie en een gelukkigere samenleving waar iedereen evenveel waard is en kansen krijgt.
Een fijne zomer!
Kristien Van Diest