21/04/2024
Ik moet blijkbaar meer naar het nieuws kijken of de krant lezen want ik had een artikel over tulpenprijzen in HLN gemist.
Waarom zijn tulpen in de supermarkt zoveel goedkoper dan die bij de bloemist? 3 euro versus 15 euro is wel de extremen vermelden. Die 3 slaat dikwijls op pakjes van 7 tulpen ipv 10 en de 15 euro geldt dan voor heel exclusieve speciale tulpen. Gemiddeld is het verschil heel wat kleiner. Maar het prijsverschil is er natuurlijk wel. Waarom? Omdat ze niet hetzelfde verkopen. Er zijn twee redenen waarom sommige tulpen duurder zijn dan andere.
Ten eerste worden tulpen verkocht in verschillende kwaliteitscategorieën, waarbij zwaardere tulpen beter gewaardeerd worden. Die hebben dikkere stelen die minder snel omvallen en, vooral dit, grotere bloemen (of bij dubbele: meer gevulde). Daarvoor moet je als kweker grotere en dus duurdere bollen gebruiken, er minder op dezelfde oppervlakte planten, duurdere teeltmethodes toepassen (waterteelt, potgrond, vollegrond in volgorde van stijgende kwaliteit en kostprijs) enzoverder. De supermarkt koopt tulpen uit de laagste gewichtsklasse, de bloemist koopt hoofdzakelijk zwaardere tulpen. Het prijsverschil op de veiling voor dezelfde soort tulpen in een zwaardere klasse kan heel snel oplopen en meer dan verdubbelen.
Ten tweede is het sortiment volledig anders. Er worden meerdere honderden soorten tulpen geteeld als snijbloem, maar de overgrote meerderheid bestaat gewoon uit een top 10 met daarbinnen de enkele gele ‘Strong Gold’ als meest geteelde. De bollen ervan groeien heel makkelijk, hij kan in bloei gebracht worden van vroeg tot laat, geeft nooit problemen, bloeit 100% en zowat allemaal tegelijk, bewaart heel makkelijk en is lang houdbaar. Als gevolg daarvan kan deze heel goedkoop aangeboden worden. De bollen ervan kosten ⅓ van wat wij gemiddeld betalen voor onze bollen en ook op alle andere vlakken doorheen het teeltproces valt die veel goedkoper uit. Dat geldt uiteindelijk voor zowat alle tulpen binnen die top 10. Naast die paar massaal geteelde tulpen zijn er een enorm aantal die veel moeilijker en duurder te telen zijn (en waar mechanisatie moeilijker is). Dat zijn dan diegene die bij de bloemist terechtkomen. Dubbele, gefranjerde, parkiettulpen, franse tulpen, speciale kleurtjes enzoverder. Er is op zich niks verkeerd met het top-10 sortiment, maar voor wie iets anders wil, is het beter om naar de bloemist te gaan, want daar vind je ze.
Qua prijs is het zo dat de supermarkten inderdaad hoofdzakelijk contracten afsluiten voor een volledig seizoen. Dat gebeurt normaal vooraleer het seizoen start en aan een vaste prijs die is gebaseerd op aantoonbare cijfers van de kostprijs plus een marge. Zoals bij de groenten is die prijs (te) laag, maar wel zeker. Je bent als kweker zeker van wat je inkomsten zullen zijn. En veel grote kwekers die geïnvesteerd hebben in automatisering en schaalgrootte hebben die zekerheid nodig. De veiling is gemiddeld dan wel duurder, maar het woordje ‘gemiddeld’ is de grote spelbreker. Er zijn periodes of zelfs volledige seizoenen dat ze op de veiling goedkoper zijn (de laatste jaren echter niet en volgend jaar ook niet, de afgelopen natte winter zorgt al zeker voor een slechte oogst van tulpenbollen). Voor een gemiddelde consument lijkt dat misschien niet noodzakelijk zo omdat die kijkt naar de periode dat ze ‘goedkoop’ zijn ipv naar de aantallen die goedkoop zijn. Die periode is gemiddeld korter dan de periode dat ze duur zijn. Maar in de kortere periode dat ze goedkoop zijn, worden er net veel meer dan gemiddeld verkocht (meestal omdat het dan warm is) waardoor ze veel zwaarder doorwegen dan louter uit die korte periode verwacht zou worden. Maar gemiddeld is de veiling dus duurder en een bloemist zal gemiddeld dan ook duurder aankopen, ook al omdat deze niet dergelijke grote aantallen (ver)koopt als een supermarkt. Het heeft dan ook geen zin dat een bloemist louter hetzelfde zou aan- en verkopen als de supermarkt, want dan komt hij ook duurder uit. Daarom doet hij er iets speciaal mee (mengen met andere bloemen of groen; florale creaties; bloemstukken…) of verkoopt hij betere en/of andere. Dat is niet anders dan gelijk welke sector (vlees, groenten, brood,...) waar je de goedkopere standaardproducten kan kopen in de supermarkt maar waar je voor het betere of andere naar de specialist gaat. Het is maar wat je belangrijk genoeg vindt om extra voor te betalen of tijd in te steken. Dat beslist ieder voor zich en niet ieder heeft de mogelijkheden financieel of qua tijd om voor alles naar een ‘specialist’ te gaan. En eigenlijk weet iedere consument dat allemaal ook gewoon, al kan die dan niet noodzakelijk zeggen waaraan dat dan precies ligt.
Qua houdbaarheid echter is er op zich niet noodzakelijk verschil tussen de goedkope supermarkt tulpen en die van de bloemist. Testen op de veilingen hebben al laten zien dat je bij beide categorieën hoog- en laagvliegers hebt. Lichte tulpen of top-10 tulpen zijn niet noodzakelijk slechter op de vaas op dat vlak. Of ze sneller/trager in de supermarkt/winkel komen en verkocht worden zal van plaats tot plaats verschillen en hangt eigenlijk louter af van hoe efficiënt en bekwaam ze zijn. Je mag echter wel verwachten dat een bloemist iets meer ervaring zal hebben met bloemen dan een supermarkt die zoveel verschillende producten verkoopt. Daardoor zullen gemiddeld genomen tulpen bij een bloemist wel langer houdbaar zijn. Maar ook dat is ‘gemiddeld’ en met een product dat heel variabel is, zijn er veel andere ervaringen in goede en slechte zin op beide locaties.
Dat is dan onze mening over dat prijsverschil voor tulpen. Bij tulpen speelt ‘het buitenland’ niet echt een rol want ze komen zowat allemaal uit Nederland (hun productie is zowat 2,5 miljard tulpenstelen/jaar), met nog een klein gedeelte van Belgische telers (minder dan 50 miljoen/jaar, waarvan ¾ bij één grote kweker).
Voor rozen is de situatie anders, daar is er niet alleen datzelfde verschil in kwaliteit en sortiment van lokaal geteelde rozen die supermarkten/bloemisten verkopen, maar veeleer het feit dat supermarkten vooral importrozen uit Afrika verkopen en bloemisten veeleer de lokaal geteelde. De arbeidsomstandigheden, duurzaamheidsvereisten, energiekosten, arbeidskosten en dergelijke kunnen heel verschillend zijn en hebben een grote invloed op de prijs. Het transport en de tijd die nodig is om die rozen hier te krijgen hebben daarnaast ook hun invloed op de kwaliteit.
Tot zover een reactie op het hln artikel. We vermelden nog graag dat we de eerste pioenen dit nu afgelopen weekend konden oogsten en dat dat seizoen daarmee ook gestart is.
https://www.hln.be/geld/2-99-versus-15-euro-voor-tulpen-waarom-zijn-bloemen-in-de-supermarkt-veel-goedkoper-dan-bij-de-bloemist~a2121103/