Ball de Diables de Vila-seca

Ball de Diables de Vila-seca 35 anys portant la cultura popular i el foc a Vila-seca.

El Ball de Diables de Vila-seca va néixer oficialment com a entitat el 22 de març de 1989, tot i que existeixen nombroses referències de mitjan s. XIX de balls de diables a Vila-seca.

33 anys portant la cultura popular del foc a Vila-seca.

- Segueix-nos també a Twitter (), Instagram () i Youtube (Ball de Diables de Vila-seca).

Dissabte 18 de gener torna la Nit del Foc a Vila-seca. Al llarg dels propers dies us presentarem els balls de diables qu...
02/01/2025

Dissabte 18 de gener torna la Nit del Foc a Vila-seca. Al llarg dels propers dies us presentarem els balls de diables que hi participaran. El tercer i últim Ball que ens acompanyarà és.. el Ball de Diables de Vilanova i la Geltrú! 😈💥

L’any 1710 trobem la primera aparició de la figura del Diable a Vilanova i la Geltrú. En la documentació de l’Obra de la Parròquia de Sant Antoni Abat s’esmenta el pagament “per 4 coets per la Mulassa y una grossa de xiquets per los diablots 14 sous”. Quatre diables acompanyaven la Mulassa “primitiva” quan aquesta feia ús del foc a les festivitats de Corpus, Sant Antoni Abat i ja en els últims anys, a la creixent festa de la Mare de Déu de les Neus.

La primera aparició d’un Ball de Diables a Vilanova i la Geltrú serà l’any 1832. Va ser per Sant Antoni Abat: “Compte de varios gastos per la festa major de Sant Antoni Abat de 1832: per lo ball de diables”. L’element del foc, que havien portat des de temps d’ençà la Mulassa i els quatre Diablots, ara passava a mans del Ball de Diables i del Drac, estrenat aquest l’any 1830.

El Ball de Diables tingué presència al llarg del segle XIX a les festes majors de Sant Antoni Abat, i a l’ascendent Festa Major de les Neus. El 1844 llegim: “A Joan Cruset cueter per 22 dotzenas de Carretillas per lo ball de Diables que per haberni algunas de dolentas ha passat per no32 10 duros”; i a la Festa Major de Santa Maria a la Geltrú, 1852: “Repique de campanas, truenos al mediodia. Por la t**de salieron diables, bastons, malcasats”.

Serà l’any 1895 on trobarem l’última referència de la qual en tenim constància abans de la posterior desaparició del Ball de Diables a la vila: “Desde el mediodia del 4 y durante el dia 5 recorrieron las calles y plazas de la población la pareja mayor de Gigantes, los balls y danzas Populares Diablos, Rosaura, dos de Palitroques y una colla de Xiquets de Valls”.

L’any 1947 un grup d’amics i socis del Foment Vilanoví recuperen la Mulassa i el Ball de Diables. Sota la batuta d’Enric Cristòfol i Ricart, artista, gravador i pintor vilanoví, es van confeccionar i pintar vestits nous i es van construir les maces i el ceptrot de Llucifer. També calia recuperar el ball parlat, però això no va ser possible, tan sols se’n van trobar alguns versos, tots de caire satíric, en un document en molt mal estat. Cal destacar la figura de Josep Ramos i Roig, vilanoví i únic supervivent del ball de diables de temps ençà, que tot i intentar fer memòria, li va resultar impossible recordar-los. Aquest fet va suposar la decisió de fer una representació centrada bàsicament en aspectes de temàtica satírica que, any rere any, s’anirien renovant explicant anècdotes i esdeveniments de la vila. Aquesta representació, a Vilanova i la Geltrú, es coneix popularment com a “Versots”.

A meitats de la dècada dels seixanta, el Ball de Diables, com altres balls de la ciutat, va entrar en decadència i durant uns anys van deixar de sortir. No és fins el 1972 quan, un altre grup de joves, tornen a recuperar el ball de diables que avui dia coneixem i que encara perdura.

Una de les singularitats pròpies del Ball és el seu canvi de vestuari trencador, on el disseny, confecció i decoració (pintura) d’aquest passa a mans d’artistes locals de renom internacional. Durant la recuperació del Ball de Diables l’any 1947, aquesta tasca es va encomanar a l’artista vilanoví Enric Cristòfol Ricart i Nin. Els vestits, amb el pas del temps, varen quedar malmesos i, al voler preservar el seu valor artístic, al 1980 es decideix confeccionar-ne uns de nous. Aquesta tasca li fou encarregada a Armand Cardona i Torrandell. El següent canvi de vestits es produeix al 1995 de la mà de l’artista Joaquim Budesca i Català. Al 2006 s’estrenen els vestits de l’artista Pep Duran i Esteva que tenen continuïtat fins al 2016, moment en què es confeccionen els actuals vestits del Ball de Diables per part d’Oscar Estruga i Andreu.

Com el vestuari, unes altres de les característiques pròpies del Ball de Diables són el seu punt de dansa característic, un pas d’espolsada frontal o mig lateral, més conegut com a salt de Vilanova; i el seu toc de tabals, documentat al quadern de llibertats d’orgue de Magí Sans i Bartomeu (1981). Tant el salt com el toc de tabal ha sigut model de versions de diferents balls i colles de diables d’arreu del territori.

Actualment el Ball de Diables de Vilanova i la Geltrú està composat per unes quaranta persones on vint-i-cinc es vestiran per l’ocasió. La resta farà la tasca de bo**er. Dins del Ball trobem els personatges de Llucifer, Diablessa i l’Arcàngel Sant Miquel. Quatre tabalers per l’acompanyament musical, un encenedor i divuit diables tanquen l’organigrama.

Us esperem a Vila-seca, amb moltes ganes de compartir carrers Ball De Diables de Vilanova i la Geltrú 🔥🔥🔥


📸: DGC Fotografia

Sobren les paraules en veure les cares de felicitat que hem tingut aquest any. S'acaba la celebració del 35è aniversari ...
31/12/2024

Sobren les paraules en veure les cares de felicitat que hem tingut aquest any. S'acaba la celebració del 35è aniversari de la recuperació del i només podem donar les gràcies per tot el que hem viscut. ✨

La imatge de l’aniversari. El nostre projecte educatiu. La Nit del Foc. La primera bufada d'espelmes el 22 de març. Els correfocs de Torredembarra, El Vendrell, Mataró i Tarragona. La trobada de Balls de Diables a Vila-seca amb una companyia immillorable. Els retrobaments al III Correfoc dels Històrics. Les barres de la FiM i de la Festa Major. El Gran Sopar de Gala. I mil moments més que ens han unit i fet més grans com a família.

Un any més de la nostra història ha quedat escrit per a ser explicat, a pel següent! ❤️‍🔥

📸 DGC Fotografia

Dissabte 18 de gener torna la Nit del Foc a Vila-seca. Al llarg dels propers dies us presentarem els balls de diables qu...
30/12/2024

Dissabte 18 de gener torna la Nit del Foc a Vila-seca. Al llarg dels propers dies us presentarem els balls de diables que hi participaran. El segon Ball que ens acompanyarà és.. el Ball de Sant Miquel i Diables de la Riera! 😈💥

Les primeres notícies del Seguici Popular de la Riera de Gaià daten al segle XVIII. Concretament l’any 1776 l’Arquebisbe de Tarragona prohibeix l’entrada dels balls i les danses a l’església parroquial.

Durant el segle XIX la premsa sempre ens parla de "danzas del país" quan es refereix al seguici popular rierenc, sense detallar-les. Però tot i així es tenen notícies de tres balls parlats rierencs. Aquests balls s’acompanyen de diables burlescos a les seves representacions. Fins i tot es disposa de les transcripcions dels seus parlaments i versots dels anys 1859, 1860, 1861 i 1911.

El Ball de Sant Miquel i Diables de la Riera, prové de la zona anomenada Baix Gaià, a la comarca del Tarragonès. El segle XIX el Ball de Diables és el ball més representat en aquesta zona.

Ja en el segle XX, el Ball de Diables de Tarragona visita la Riera el 19 de juliol de 1985. Aquesta visita anima el Grup de Joves de la Riera a organitzar un ball de diables propi. És a la Festa Major de Santa Margarida de l'any 1987 on es presenta oficialment el Ball de Diables de la Riera, amb els personatges de Llucifer i la Diablessa i els seus borrons, acompanyats dels diables timbalers. En aquell moment no realitza parlaments. El seu vestuari consisteix en una casaca amb caputxa pintada amb colors vermells i verds.

L'any 1997, amb motiu de la celebració dels 10 anys del Ball de Diables, es decideix composar els parlaments del Ball Parlat. S'estrenen el 20 de juliol, per Santa Margarida, i es presenten els personatges del diable Alferes, l'Àngel Lloctinent i l'Arcàngel Sant Miquel.

L’any 2003 es renova el vestuari. S’organitza un concurs de disseny de vestits i es proclama guanyador el rierenc Joan Carles Blanch. Es confecciona una casaca i uns pantalons blancs amb sanefes vermelles i s’incorpora la figura d’un drac inspirada en una imatge de Santa Margarida del segle XVII. Anys més t**d, el 2018 torna a a ver-hi una renovació de vestuari però amb molt pocs canvis respecte la versió dels vestits del 2003.

El Ball de Sant Miquel i Diables de la Riera actua seguint el model tradicional Penedesenc. Va formar part de la Coordinadora de Balls de Diables Centenaris amb parlaments de Catalunya. Anys més t**d, va ser membre fundador de la Coordinadora de Balls de Diables Tradicionals de Catalunya, de la qual en forma part.

Us esperem a Vila-seca, amb moltes ganes de compartir carrers Ball de Diables de la Riera 🔥🔥🔥

Dissabte 18 de gener torna la Nit del Foc a Vila-seca. Al llarg dels propers dies us presentarem els balls de diables qu...
29/12/2024

Dissabte 18 de gener torna la Nit del Foc a Vila-seca. Al llarg dels propers dies us presentarem els balls de diables que hi participaran. El primer Ball que ens acompanyarà és.. el Ball de Sant Miquel i Diables d’Igualada! 😈💥

Els Diables a Igualada estan documentats des del 1451, quan formaven part d’un entremès que representava la caiguda dels àngels rebels, possiblement incloent-hi una víbria o drac. Tot i així, el document més valuós data de 1453: una carta escrita de puny i lletra per la reina Maria de Castella i dirigida als prohoms de la ciutat on critica la presència d’homes despullats mostrant els seus membres que llançaven coets durant la processó de Corpus.

L’entremès es va mantenir fins al segle XVII i reapareix al segle XIX com a Ball de Diables, consolidant-se a la Festa Major entre 1851 i 1930 i essent un dels principals referents històrics catalans del que es coneix com a model de diables penedesencs amb parlaments vuitcentistes. Les últimes referències del ball daten de 1933, abans de desaparèixer probablement amb la mort d’Antoni Palomas, àlies “El Trinco”.

El Ball de Sant Miquel i els Diables d’Igualada es va recuperar l’any 2011 i des de llavors és present a la Festa Major de la ciutat, en la processó de Sant Bartomeu i els altres actes festius en honor al patró, sense perdre de vista que el tret distintiu i més valuós és la representació del ball parlat o Lluita de Sant Miquel i els Diables.

Un dels aspectes més rellevants d’aquest procés de recuperació va ser la publicació del llibre “El Ball de Diables d’Igualada (s. XV-XX). Un entremès dels temps medievals ençà” (2013), de Daniel Vilarrúbias i Cuadras, editat per Carrutxa. L’obra documenta l’evolució del ball des de l’edat mitjana fins a l’actualitat i reafirma la importància de mantenir viva aquesta tradició, consolidant la visió i la voluntat de l’entitat.

Actualment, el Ball de Sant Miquel i els Diables d’Igualada representa el model de diables penedesenc en diverses ciutats catalanes i és membre de la Federació del Seguici Tradicional i Històric de la ciutat d’Igualada i de la Coordinadora de Balls de Diables Tradicionals de Catalunya, rebent reconeixement pel seu compromís amb el patrimoni cultural.

Us esperem a Vila-seca, amb moltes ganes de compartir carrers Ball de Sant Miquel i els Diables, d'Igualada 🔥🔥🔥

Dissabte 18 de gener torna la Nit del Foc a Vila-seca. Al llarg dels propers dies us presentarem els balls de diables qu...
27/12/2024

Dissabte 18 de gener torna la Nit del Foc a Vila-seca. Al llarg dels propers dies us presentarem els balls de diables que hi participaran. La bèstia que ens acompanyarà és.. el Drac de la Geltrú! 😈💥

El Drac de la Geltrú s’estrenà el 2003 coincidint amb el 25è aniversari del drac “Tigre”, la peça original. La colla va creure adequat construir una nova bèstia per tal de poder mantenir l’original en bon estat i va aprofitar per donar-li unes formes més orgàniques, més volum i més punts de foc a la nova peça. La peça va ser encarregada a l’artista Dolors Sans, té un pes de 45 kg i una llargària de 3,5 metres; amb vuit punts de foc, quatre a la boca i quatre a la cua. Des d’aleshores el drac “Tigre” només surt per Corpus, Santa Gertrudis (festa major petita de la Geltrú) i per la festa major de la Geltrú, el 15 d’agost.

Com a peça original, el Drac de la Geltrú “Tigre” és dels elements del bestiari més antics que es poden veure avui amb regularitat als carrers de Catalunya. Però alIò que és realment important és que el Drac materialit¬za una manera de viure i d’entendre el futur, tant per a un parell de jovenets (l’Abel Masana i l’Enric Borràs) l’estiu del 1977, com per a la resta de gent que s’hi va agrupar al seu voltant més t**d.
La construcció de la bèstia va anar evolucionant més lentament al llarg de la t**dor i l’hivern de finals de 1977 i prin¬cipis de 1978. No era època de materials com la fibra de vidre i, de fet, aquell drac havia nascut de forma espontània amb les quatre fustes i llistons que havien pogut comprar els dos joves. Aquest naixement inesperat del Drac és el principal motiu pel qual, fonamentalment, va ser construït amb materials que estaven relativament a l’abast de la família Masana, al carrer del Tigre de la Geltrú.

L’estrena oficial del drac “Tigre” es faria per a la sortida d’ofici de la Festa Major de la Geltrú del mateix any, el 15 d’agost.

El Drac de la Geltrú va ser un dels fundadors, l’any 1979, de l’Agrupació de Balls Populars de Vilanova i la Geltrú, junt amb els Falcons de Vilanova, el Ball de Bastons i el Ball de Diables de Vilanova i la Geltrú.

El 1981, la colla va crear el “Barrina”, una peça a escala més reduida, rèplica del “Tigre”, que també va ser substituida l’any 2016 per una nova creació, obra del Taller Arnau Codina.

L’any 1983 es va crear la primera colla de tabals que acompanyaria les dues bèsties com a element musical. El 2015 es va crear la colla de tabalers del Drac Petit per guanyar més qualitat de so. El 2023, coincidint amb el 40è aniversari de la primera colla de tabalers, es van recuperar els tabals tradicionals per la colla del Drac de la Geltrú, fets per Xixo Luthier, que fins aleshores ho feia amb tabals i caixes de llautó.

El 2007 es van crear els bessons, els dracs infantils de l’entitat, també obra d’Arnau Codina.

Us esperem a Vila-seca, amb moltes ganes de compartir carrers Drac de Vilanova i la Geltrú 🔥🔥🔥

Queda un mes per la Nit del Foc.Tic-tac, tic-tac... ⏳🔥📸:
18/12/2024

Queda un mes per la Nit del Foc.
Tic-tac, tic-tac... ⏳🔥

📸:

10/11/2024
Ahir vam viure un correfoc brutal per celebrar el 35è aniversari de la recuperació del ball de diables a Vila-seca. Una ...
04/08/2024

Ahir vam viure un correfoc brutal per celebrar el 35è aniversari de la recuperació del ball de diables a Vila-seca. Una trobada del balls de diables amb la participació de Ball De Diables De Ribes Ball de Diables del Vendrell Ball Diables Sant Quintí Ball de Diables de L'Arboç Colla Vella Diables Sitges Ball de Diables de Tarragona i amb mooolt de foc. ❤️‍🔥

Gràcies a tots els balls de diables per haver-nos volgut acompanyar en un dia tan especial. Per molts anys més! 🎂✨

I aquesta t**da... seguim! 🔥😏

📸 dgcphotographer

S’acosta la Festa Major de Vila-seca i aquí teniu els actes que no us podeu perdre! 🔥🔥🔥 💥 27/07, 22:15h - La Pineda Corr...
22/07/2024

S’acosta la Festa Major de Vila-seca i aquí teniu els actes que no us podeu perdre! 🔥🔥🔥

💥 27/07, 22:15h - La Pineda
Correfoc Petit i Adult al Passeig de Pau Casals

🎭 28/07, 20:30h - Vila-seca
Cercavila del Seguici Tradicional

💥 02/08, 20:30h - Vila-seca
Correfoc Petit amb el Ball de Diables de Vila-seca i el Ball de Diables de Torredembarra

🥁 03/08, 8:00h - Vila-seca
Matinades tronades

💥 03/08, 22:00h - Vila-seca
Trobada de Balls de Diables. Correfoc amb:
Ball de Diables de Ribes
Ball de Diables del Vendrell
Ball de Diables de Sant Quintí
Ball de Diables de l'Arboç
Ball de Diables de Sitges Colla Vella
Ball de Diables de Tarragona
Ball de Diables de Vila-seca

💥 04/08, 22:45h - Vila-seca
III Correfoc dels Històrics

🍻 02 i 03/08 – Vila-seca
Ens torbareu a la Barra del Parc de la Riera

22/07/2024

𝑰𝑰𝑰 𝑪𝑶𝑹𝑹𝑬𝑭𝑶𝑪 𝑫’𝑯𝑰𝑺𝑻Ò𝑹𝑰𝑪𝑺

Queden dues setmanes exactes pel correfoc més estimat. Cada cinc anys, convidem a tothom qui ha format part del Ball de Diables de Vila-seca a tornar-hi per un dia. Aquell dia tornaran a sortir al carrer les quatre generacions de vestits i tots els nostres tabals.

Més de 100 diables vila-secans. Molta pólvora. Moltes emocions. I encara més ganes!

Els Històrics estan preparats. I tu? Anota-t’ho: 4 d’agost, III Correfoc d’Històrics 🔥

🔥 𝐁𝐀𝐋𝐋 𝐃𝐄 𝐃𝐈𝐀𝐁𝐋𝐄𝐒 𝐃𝐄 𝐓𝐀𝐑𝐑𝐀𝐆𝐎𝐍𝐀🔥Per celebrar l’aniversari de la recuperació del Ball de Diables a Vila-seca hem preparat ...
12/07/2024

🔥 𝐁𝐀𝐋𝐋 𝐃𝐄 𝐃𝐈𝐀𝐁𝐋𝐄𝐒 𝐃𝐄 𝐓𝐀𝐑𝐑𝐀𝐆𝐎𝐍𝐀🔥

Per celebrar l’aniversari de la recuperació del Ball de Diables a Vila-seca hem preparat una celebració com cal. Avui us presentem a l’últim Ball de Diables que ens acompanyarà. 🔥✨

El Ball de Diables de Tarragona és una manifestació festiva i teatral popular d’origen medieval. Les referències documentals més antigues es remunten al 1426. Des del segle XV, l’antic entremès religiós de la lluita del bé contra el mal ha evolucionat en l’ús de la pirotècnia (cada cop més espectacular), i la paraula (afegint, al combat religiós medievalista, versots satírics sobre l’actualitat).

El 1984 tornava a recórrer els carrers tarragonins el Ball de Diables de Tarragona. Un ball que era recuperat amb la voluntat de lligam amb el patrimoni viu del nostre país sumant-li la informació que el ric llegat documental facilitava.

Ball de Diables de Tarragona, us esperem el 3 d’agost a Vila-seca, esteu preparats per donar-ho tot? 😈🔥

🔥 𝐁𝐀𝐋𝐋 𝐃𝐄 𝐃𝐈𝐀𝐁𝐋𝐄𝐒 𝐃𝐄 𝐒𝐈𝐓𝐆𝐄𝐒 𝐂𝐎𝐋𝐋𝐀 𝐕𝐄𝐋𝐋𝐀  🔥Per celebrar l’aniversari de la recuperació del Ball de Diables a Vila-seca he...
10/07/2024

🔥 𝐁𝐀𝐋𝐋 𝐃𝐄 𝐃𝐈𝐀𝐁𝐋𝐄𝐒 𝐃𝐄 𝐒𝐈𝐓𝐆𝐄𝐒 𝐂𝐎𝐋𝐋𝐀 𝐕𝐄𝐋𝐋𝐀 🔥

Per celebrar l’aniversari de la recuperació del Ball de Diables a Vila-seca hem preparat una celebració com cal. Avui us presentem al cinquè Ball de Diables que ens acompanyarà. 🔥✨

La primera referència escrita del Ball de Diables de Sitges és de l'any 1853 i, des de 1938, els diables sitgetans han sortit cada any sense cap excepció.

El Ball de Diables de Sitges Colla Vella forma part del model penedesenc, però amb la peculiaritat que cada diable porta una bossa amb la seva pirotècnia.

Us esperem el 3 d’agost a Vila-seca, esteu preparats per donar-ho tot? 😈🔥

Estem d'aniversari i celebrant aniversaris d'amics 🥳Aquesta setmana cremem a Torredembarra (14/07) i la vinent a Mataró ...
10/07/2024

Estem d'aniversari i celebrant aniversaris d'amics 🥳

Aquesta setmana cremem a Torredembarra (14/07) i la vinent a Mataró (20/07), que celebra el seu 20è aniversari.

Després, arranquem Festa Major. Actuarem per Sant Jaume a La Pineda (el dissabte 27/07) i a Vila-seca serem al Seguici (28/07), al Correfoc Petit (2/08), a la Trobada de Balls de Diables per celebrar el nostre aniversari (3/08) i al III Correfoc dels Històrics (4/08).

Els Balls de Diables del Vendrell, Vila-seca i Torredembarra, d’aniversari

Dirección

Avinguda Ramon D'Olzina, 49
Vilaseca
43480

Notificaciones

Sé el primero en enterarse y déjanos enviarle un correo electrónico cuando Ball de Diables de Vila-seca publique noticias y promociones. Su dirección de correo electrónico no se utilizará para ningún otro fin, y puede darse de baja en cualquier momento.

Contato La Empresa

Enviar un mensaje a Ball de Diables de Vila-seca:

Videos

Compartir

Qui som

El Ball de Diables de Vila-seca va néixer oficialment el 22 de març de 1989, tot i que es tenen referències de mitjan i finals del s.XIX d’actuacions de diables a Vila-seca. Portem 30 anys fent gaudir de la cultura popular del foc a Vila-seca. - Segueix-nos també a Twitter (@diablesvilaseca), Instagram (@balldiablesvilaseca) i Youtube (Ball de Diables de Vila-seca); i al nostre web (diablesvila-seca.cat).