15/12/2024
‼️Către comunitatea teatrală, membri ai UNITEM
Către autoritățile abilitate ale statului, Ministerul Justiției și Agenția Servicii Publice IP
Către instituțiile de media și persoanele cointeresate
COMUNICAT DE PRESĂ
În contextul convocării Congresului Uniunii Teatrale din Moldova din 16.12.2024, membrii UNITEM din cadrul Teatrului Fără Nume al IP CCA Ginta Latină declarăm următoarele.
Suntem profund îngrijorați de situația creată în cadrul Uniunii Teatrale a Moldovei, generată de neglijența factorilor de decizie care administrează Uniunea. Astfel, activitatea la zi a UNITEM, constituită sub formă de asociație obștească, nu este conformă cadrului legislativ.
Potrivit prevederilor art. 28 din Legea nr. 86/2020 cu privire la organizațiile necomerciale, în termen de 24 de luni de la data intrării în vigoare a legii, toate organizațiile necomerciale trebuiau să-și aducă statutele în concordanță cu legea citată. Deși termenul de grație 24 luni a expirat în anul 2022, se constată faptul că UNITEM până în prezent nu și-a ajustat statutul față de cerințele normative, iar în această situație activitatea asociației și organelor sale de conducere nu corespunde legii. Subliniem că, în privința organizațiilor necomerciale care nu efectuează modificările necesare în termenul indicat, legea prevede că se inițiază procedura de lichidare forțată. Respectiv, pentru nerespectarea legii, Asociația Obștească Uniunea Teatrală din Moldova ar putea să fie desființată. Cu regret, situația descrisă a fost posibilă din motivul neglijenței și a inacțiunii organelor de conducere actuale, care nu au întreprins nimic pentru ajustarea documentației constitutive în termen. La caz, suntem puși în situația când deciziile emise de către organele de conducere nu pot fi aplicate, deoarece se bazează pe un Statut învechit, adoptat în 2013 și care contravine Legii nr. 86/2020.
De asemenea, membrii UNITEM au fost informați despre faptul că la Congres vor participa delegații desemnați de membrii UNITEM, în număr de 25% de la fiecare organizație primară. Solicitarea în cauză o considerăm ilegală și lipsită de suport juridic.
Ne exprimăm dezacordul vehement față de acțiunile senatului UNITEM care vin în contradicție cu bunele moravuri și principiile de bună guvernanță. Or, potrivit dispozițiilor Legii Nr. 86/2020, membrii asociației obștești participă la activitatea asociației pe principii de egalitate și în conformitate cu bunele principii ale democrației. De asemenea, art. 17 din Legea Nr. 86/2020 stabilește expres că, organul suprem de conducere al asociației obștești este adunarea generală a membrilor. La caz, norma citată presupune adunarea generală a tuturor membrilor, respectiv, solicitarea privind participarea indirectă a membrilor la Congres, printr-un număr restrâns de delegați, nu își regăsește fundamentare în legislația aplicabilă domeniului de referință.
Fiecare membru UNITEM este în drept să participe la Congres și să voteze direct pentru subiectele incluse în Agendă. Nu poate fi admis votul prin împuternicire sau prin reprezentant, ales din partea mai multor membri.
În același sens, fiecare membru este în drept să facă cunoștință cu materialele congresului și să înainteze propuneri față de acestea, în special să examineze proiectul statutului și, după caz, să întocmească amendamente.
Urmează de subliniat că, în materialele Congresului se regăsește proiectul Statutului UNITEM în redacție nouă, elaborat de Senatul UNITEM. Examinând documentul propus, constatăm cu certitudine neconcordanța dispozițiilor din proiect cu normele cadrului legislativ în vigoare, circumstanțe în care proiectul statutului nu poate fi înaintat spre aprobare adunării generale și nici nu poate fi votat în redacția actuală. Această discrepanță organizatorică rezultă din lipsa de transparență în activitatea UNITEM și nedorința organelor de conducere de a supune opiniei publice deciziile luate. Circumstanțele date doar aprofundează percepția că gestiunea asociației este viciată și neconformă.
Luând în considerație cele invocate ante, considerăm imperativă implicarea fermă și imediată a fiecărui membru UNITEM în soluționarea situației create.
Acțiunea primordială care urmează a fi întreprinsă este crearea unui grup de lucru pentru redactarea textului nou al Statutului UNITEM.
Astfel, informarea fiecărui membru UNITEM privind lucrul ce urmează a fi întreprins, inclusiv acordarea posibilității de a participa la redactarea textului final al Statutului, le considerăm strict necesare.
Doar după definitivarea proiectului Statutului UNITEM în redacția nouă și consultarea acestuia cu membrii UNITEM, va fi posibilă convocarea unei noi adunări generale a mebrilor UNITEM, în cadrul căreia va putea participa și vota fiecare membru al uniunii.
Or, desfășurarea adunări în condițiile impuse de Senatul UNITEM, în baza statutului vechi, este ilegală, iar deciziile astfel luate sunt pasibile de a fi declarate nule.
Membrii UNITEM din cadrul Teatrului Fără Nume al IP CCA Ginta Latină