Organ Hall Moldova

Organ Hall Moldova Sală de concerte

Address

Bd. Ștefan Cel Mare și Sfânt 81
Chisinau

Opening Hours

Monday 11:00 - 18:00
Tuesday 11:00 - 18:00
Wednesday 11:00 - 18:00
Thursday 11:00 - 18:00
Friday 11:00 - 18:00

Alerts

Be the first to know and let us send you an email when Organ Hall Moldova posts news and promotions. Your email address will not be used for any other purpose, and you can unsubscribe at any time.

Contact The Business

Send a message to Organ Hall Moldova:

Share

Sala cu Orgă

Situată în unul din cele mai frumoase edificii din centrul oraşului, Sala cu Orgă din Chişinău este o instituţie cultural-artistică de prim rang. Activitatea sa are o importanţă de excepţie în viaţa spirituală a capitalei, iar, graţie anumitor acţiuni (festivaluri, concursuri etc.), impactul acestei activităţi depăşeşte cadrul naţional.

Misiunea de bază a instituţiei rezidă în organizarea stagiunilor concertistice prin care se urmăreşte promovarea valorilor muzicii clasice universale şi naţionale în interpretarea unor formații, instrumentişti, vocalişti de performanţă din ţară şi de peste hotare. În cadrul instituției activează Orchestra Naţională de Cameră, prim-dirijor Cristian FLOREA, Corul Național de Cameră condus de Ilona STEPAN, Cvartetul Național de Coarde condus de Cristian FLOREA, organista Anna STREZEVA, violoncelistul Ion JOSAN, strălucitul violonist Ilian GÂRNEŢ, talentatul flautist Ion NEGURĂ jr. La Sala cu Orgă se produc recitaluri instrumentale, vocale, concerte camerale, simfonice, vocal-simfonice, au loc serate tematice literar-muzicale, vernisaje de expoziții de artă plastică și fotografie, serate de creaţie dedicate personalităţilor marcante (compozitori, interpreţi, poeţi, scriitori etc.

Edificiul Sălii cu Orgă, monument de arhitectură luat sub ocrotirea statului, este de o frumuseţe aparte. Construit la sfârşitul secolului XIX - începutul secolului XX, sub conducerea inginerului Mihail CECHERU-CUŞ, edificiul se impune prin forme monumentale, executate preponderent în stil clasic, îmbinate cu unele elemente de artă romantică. Cupola şi grupurile sculpturale imprimă clădirii o expresivitate artistică aparte. Până în anul 1974, clădirea a găzduit Banca de Stat.

În deceniul şapte al secolului trecut, un grup de intelectuali în frunte cu Timofei GURTOVOI (1919-1981), prim-dirijor al Orchestrei Simfonice a Filarmonicii, promovează ideea construirii unei noi săli de concerte în care ar fi instalată o orgă. Această idee a fost susţinută de conducerea de atunci a republicii, care decide să reconstruiască interiorul băncii, adaptându-l pentru concerte de muzică de cameră şi de orgă. Între anii 1975-1978 clădirea a fost reconstruită sub conducerea lui I.LEONCENCO, arhitectul principal al lucrărilor de reconstrucţie Sculptorul L.DUBINOVSCHI a realizat portretele sculpturale ale marilor compozitori, printre care J.S.BACH, G.F.HÄNDEL, W.A.MOZART, L.BEETHOVEN, P.I.CEAIKOVSKI, G.ENESCU, instalate în sală şi în holuri. Toate lucrările s-au efectuat sub controlul personal şi cu susţinerea lui I.BODIUL, pe atunci prim-secretar al Comitetului Central al partidului. La aceste lucrări au fost antrenaţi şi specialişti invitaţi din alte regiuni: parchetul a fost executat de meşteri din Ucraina de Vest, ornamentele de pe tavan au fost efectuate de restauratori din Odesa, scaunele albe, capitonate cu stofă de catifea şi ornamentele au fost poleite de aurari din Sankt-Petersburg, restauratori ai palatelor regale din Petergof şi Ţarskoe Selo (s-au folosit circa 900 g de aur), candelabrele din cristal preţios, de Bohemia, au fost executate de meşteri din Cehia.