27/07/2022
روز ۴ و ۵ امرداد ماه,سالگرد در گذشت دو پادشاه ایران رضا شاه بزرگ و محمد رضا شاه پهلوی میباشد!
۴۲ سال از درگذشت محمد رضا شاه پهلوی پادشاه پیشین ایران و هفتادو هشت سال از درگذشت رضا شاه بزرگ میگذرد.
رضا شاه بزرگ پدر نوین ایران و فرزندش فردی که نقشی اساسی در شکل گیری تحولات تاریخ معاصر ایران ایفا نموده است.
محمد رضا شاه پهلوی از تاریخ ۱۷ سپتامبر ۱۹۴۱ که در مجلس شورای ملی سوگند پادشاهی یاد کرد, و تا روز ۱۶ ژانویه ۱۹۷۹ که با چشمانی پر از اشک ایران را برای همیشه ترک نمود, و تا روز اول آوریل ۱۹۷۹ که حکومت ایران از "مشروطه پادشاهی" به "جمهوری اسلامی" تغییر داده شد, بمدت ۳۸ سال پادشاه ایران بود.
محمد رضا شاه پهلوی در حالی چشم از جهان فرو بست که در روزهای آخر زندگی و دربدری, هیچ کشوری بنا به مقتضیات سیاسی و اقتصادی وقت پذیرای او نبود. اکثریت اطرافیان او نیز دورش را خالی کرده و خودشان نیز به گوشه و کنار جهان گریخته بودند. انور سادات رئیس جمهور فقید مصر تنها رئیس کشوری بود که با آغوش باز پذیرای او شد و در پذیرایی از او و خانوادهاش از هیچ کوششی فروگذار نکرد.
محمد رضا شاه پهلوی در ساعت ۵ صبح روز یکشنبه ۲۷ ژوئیه ۱۹۸۰ (۵ امرداد ماه) بدنبال بیماری سرطان کبد, در بیمارستان "معادی" قاهره, جان به جان آفرین تسلیم کرد و پیکرش در دو روز بعد در ۲۹ ژوئیه ۱۹۸۰ در مسجد "الرفاعی" قاهره به خاک سپرده شد تا بنا بر وصیتش روزی در گورستان افسران و درجه دارن جانبخته ارتش شاهنشاهی, در ایران به خاک سپرده شود.
مورخین و منتقدین بیطرف, از محمد رضا شاه بعنوان "وطن پرستی بزرگ اما با اشتباهاتی خطیر" یاد میکنند. اینکه اشتباهات او چه بوده و اینکه آیا این اشتباهات سزاوار چنان مجازات سختی از سوی ایرانیان بوده است یا خیر بحثی جداگانه است. اما واقعیت این است که اگرچه به هنگام خروج او از ایران فریادهای "تا شاه کفن نشود این وطن وطن نشود" در سراسر ایران طنین انداز بود و مجسمههای او توسط مردم در خیابانها سرنگون میشد, اما اینک پس از گذشت بیش از یکربع قرن از درگذشتش, بیشک عقیده طیف بزرگی از ایرانیان نسبت به وی کاملا متفاوت با روزی است که با چشمهای پر از اشک ایران را برای همیشه ترک گفت.
محمد رضا شاه در آخرین کتاب خود, پاسخ به تاریخ, از جمله اینچنین مینویسد:
".... اگر شیطانی در کار باشد, نبرد با او در ذات مطهر اسلام, برای تربیت, اعتلا و بخشایش آدمی است...احترامی که برای دینمان داشتم مانع از آن میشد که نسبت به بعضی از مفتریان شدت عمل به خرج دهم. وانگهی, باورم نمیشد که مردم آن همه دروغ را باور کنند".
و در وصیتنامه خود که آخرین مکتوب رسمی او تلقی میشود ایچنین دار فانی را وداع میگوید:
"....من در این دقایق واپسین, شیرینی خاطرات افق ایران عزیز را که به آن عشق میورزم, در مقابل تلخی زهرآگین مرضی جانسوز قرار داده ام. خاطره شالیزارهای کرانههای دریای خزر و مرغزارهای دیلم, خاطره قلههای پر برف سبلان و سهند آذربایجان, خاطره کوهستانهای سبز و خرم زاگرس کردستان و هامونهای عریان بلوچستان, خاطره اروند روز خوزستان و هیرمند سیستان, خاطره دشت ارژن فارس, خاطره حاشیههای کویر سوزان خراسان و کرمان, خاطره شهرکها و دهستانهای ساحلی خلیج فارس, خاطره کوچ عشایر دلیر و فداکار, و بطور کلی با اندیشه همه گوشه و کنار آن سرزمینمقدس و مردم پرتلاش و پرتوان آن, چشم از جهان فروبستم..."
محمد رضا شاه بهنگام مرگ ۶۱ ساله بود
نگاهی به خدمات دودمان پهلوی پیش از انقلاب نسبت به خدمات سران رژیم جمهوری اسلامی پس از انقلاب
██████████
خدمات رضا شاه
██████████
رضاشاه برای سامان اداری و اقتصادی کشور، چه در جایگاه پادشاه و چه در جایگاه نخستوزیر و وزیر جنگ، کارهایی کرد که برخی از آنها عبارتاند از
●دستور به سر گذاشتن کلاه پهلوی به جای دستار و عمامه به همهٔ مردم در سال ۱۳۰۳ خورشیدی
●(در پست نخستوزیری)
●متحدالشکل کردن لباس مردان (جایگزینی کلاه پهلوی با کلاه شاپو) و ●اجباری کردن کت و شلوار و کفش مردانه به جای لباسهای سنتی
●کشف حجاب:تغییر لباس زنان از پیچه و روبند به لباس و کلاه فرنگی و باز کردن صورت
●ایجاد دادگستری
●تهیه و تصویب نخستین قانون مدنی ایران
●بنیانگذاری ثبت اسناد
●بنیانگذاری ثبت احوال و اجباری کردن برگزیدن نام خانوادگی و صدور ●شناسنامه
●لغو کاپیتولاسیون
●اسکان عشایر
●براندازی خانسالاری :ملوک الطوایفی
●یکی کردن نیروهای نظامی و تشکیل ارتش ایران
●بنیانگذاری بانک سپه: نخستین بانک ایرانی
●بنیانگذاری بانک ملی ایران
●بنیانگذاری بانک فلاحتی
●بنیانگذاری بیمه ایران
ساخت راهآهن سراسری ایران :از خلیج فارس تا دریای خزر
●جادهسازی، پلسازی و تونلسازی در کشور : به ویژه جادههای تهران به شمال
●گسترش صنایع
●بنیانگذاری رادیو ایران :نخستین ایستگاه رادیویی ایرانی
●بنیانگذاری خبرگزاری پارس: نخستین خبرگزاری ایرانی
●بنیانگذاری دانشگاه تهران :نخستین دانشگاه ایرانی در ایران
●بنیانگذاری فرهنگستان ایران: برای تقویت زبان و ادب فارسی
●تغییر تقویم رسمی ایران از تقویم هجری قمری به تقویم خورشیدی ●جلالی :تغییر ماههای حیوانی به ماههای اوستایی
●تغییر نام رسمی کشور در مجامع بینالمللی از پارس به ایران در سال ۱۳۱۴
█████████████████████
● خدمات محمدرضا شاه پهلوی
█████████████████████
حق انتخاب شدن و همچنين شرکت در انتخابات با زنان حتي قبل از ●بسياري از کشورهاي اروپايي -
●تغيير تاريخ ايران از تاريخ هجرت محمد پيامبر اسلام به تاجگذاري کورش بنيانگذار ايران باستان -
●اصلاحات ارضي و اعطاي زمين به کشاورزان -
●ملي و عمومي کردن جنگلها و مراتع -
●ايجاد سپاه بهداشت و ريشه کن کردن بسياري از بيماريها -
●ايجاد سپاه دانش و از بين بردن بيسوادي قريب 90 درصدي در ايران -
●تغذيه رايگان براي مادران تا دو سالگي فرزندان براي بار آوردن فرزندان سالم -
●شمول تامين اجتماعي و مستمري هنگامي پيري به همه ايرانيان -
●آموزش و پرورش رايگان و همچنين دانشگاه رايگان در صورت خدمت به ميهن پس از آن -
●بنيانگذاري سازمان خدمات اجتماعي -
●سهيم کردن کارگران در سود کارخانجات -
●قانون حمايت از خانواده -
●استخدام گسترده بانوان در ادارات دولتي و ارتش -
●بزرگداشت دو هزار و پانصدمين سال هخامنشي -
●افزايش قدرت ارتش به پنجمين ارتش قدرتمند دنيا -
●ساخت دهکده المپيک و ورزشگاه يکصدهزار نفري آريامهر که براي المپيک 1984 ساخته شده بود -
اینها گوشه هایی از خدمات آنان است،مواردی همچون اعتبار پاسپورت ایرانیان در سراسر جهان و احترامی که ایرانیان در همه جای دنیا داشتند را نمیتوان انکار کرد
████████████
خدمات فرح پهلوی
████████████
●جمعیت خیریه فرح پهلوی: جمعیت خیریه فرح پهلوی سازمان غیر انتفاعی است که در سال ۱۳۳۲ بنیاد شد.
●بنگاه حمایت مادران و نوزادان: بنگاه از سال ۱۳۳۸ به گسترش فعالیتهای خود به سبب نیازهای روز افزون خانوادههای کم درآمد میکوشید.
●انجمن ملی حمایت کودکان:انجمن در سال ۱۳۳۱ در ایران بنیان نهاده شد. هدف این انجمن آموزش کادر فنی مورد نیاز سازمانهای بهداشتی و تربیت افراد دانش آموخته و کار آزموده برای خدمت در سازمانهای ویژه آموزش کودکان است.
●کنگره پزشکی ایران: کنگره زیر نظر بنیاد پهلوی در سال ۱۳۳۱ بنیان نهاده شد تا درباره امراض و بیماریهای بومی کشور به پژوهش و مشاوره علمی به پردازد و راه حلهایی برای مبارزه اساسی و عملی با این بیماریها پیدا کند.
●جمعیت کمک به جذامیان: ریاست عالیه جمعیت کمک به جذامیان را فرح پهلوی، در چهار چوب مسئولیتهای وی به عنوان شهبانوی ایران پذیرفت.
● بنیاد ایرانی بهداشت جهانی: بنیاد بهداشت جهانی در سال ۱۳۴۸ بنیان گذارده شد. هدفهای این بنیاد کمک به سازمانهای بهداشتی و تحقیقاتی موجود است.
●جمعیت حمایت آسیبدیدگان از سوختگی: جمعیت حمایت آسیب دیدگان از سوختگی در سال ۱۳۴۴ برای حمایت و تامین نیازمندیهای بهداشتی و درمانی کسانی که بر اثر سوانح سوختگی آسیب میبینند بنیان گذارده شد.
●جمعیت ملی مبارزه با سرطان: جمعیت ملی مبارزه با سرطان در فروردین سال ۱۳۴۶بنیان گذارده شد. جمعیت ملی مبارزه با سرطان برای ایجاد و گسترش مرکزهای تشخیص، درمان و شیمی درمانی کسانی که به بیماری چنگال دچار شدهاند فعالیت میکند.
●جمعیت طرفداران مرکز طبی کودکان: به ریاست فرح پهلوی در سال ۱۳۴۰ بنیان نهاده شد.
●شورای عالی بهداشت:به ریاست فرح پهلوی در آذر ماه ۱۳۲۹ از تصویب مجلسین گذشت. این شورا مطالعه و اظهار نظر در کلیه امور مهم مربوط به بهداشت عمومی مانند قوانین و آییننامههای مربوط به: مبارزه با بیماریهای واگیر، بهداشت کودکان، کارخانجات و کارگران و زندان و غیره. دیگر سازمانهای زیر ریاست فرح پهلوی در بهداشت و درمان از این قرار بودند:
●سازمان ملی انتقال خون ایران
●جمعیت بهزیستی ایران
●سازمان ملی فولکلور ایران: سازمان فولکلور ملی ایران در خرداد ماه ۱۳۴۶ برای گردهم آوری، گسترش، پراکندن و پخش ترانهها، لباسها، سازهای موسیقی محلی، و ضبط و یادداشت آهنگهای بومی و رقصهای محلی ایران در تهران گشایش یافت.
●تالار رودکی: ۳ آبان ۱۳۴۶ محمد رضا پهلوی و فرح پهلوی تالار رودکی را گشودند. این تالار برای اجرای کنسرتهای موسیقی ایرانی و اروپایی به ابتکار فرح پهلوی بنا شد.
●کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان: در دی ماه سال ۱۳۴۴ پایه گذاری شد شد. ایجاد کانون در راستای فراگیر کردن کتابخوانی بین کودکان و نوجوانان و به دنبال چاره اندیشی برای پرکردن هنگام فراغت گروه نوجوانان ایران و فراهم آوردن آموزش و سرگرمی برای آنها بود.
●انجمن ملی روابط فرهنگی :انجمن روابط فرهنگی در سال ۱۳۴۵ بنیان شد. هدف این انجمن ایجاد پیوند فرهنگی و هنری در میان ملتها و نیز شناساندن فرهنگ و هنر جهانی است.
●بنیاد فرهنگ ایران: بنیاد فرهنگ ایران در مهر ماه ۱۳۴۳ برای پاس، گسترش، و پیشبرد زبان فارسی این میراث گرانبهای فرهنگ ایران بنیان شد.
●سازمان جشن هنر شیراز: برای سازمان دادن به جشن هنر شیراز در سال ۱۳۴۶ با ۳۳ نفر عضوهیات امنا و ۵ عضوهیات مدیره و کمیتههای تاتر، موسیقی، سینما و نمایشگاهها و دفاتر پروژههای فنی، مالی، و پذیرایی و روابط عمومی آغاز به کار کرد.
●تئاتر شهر: تهران بزرگترین مجموعه نمایش تاتر ایران است.
●موسسه آسیایی دانشگاه پهلوی: در سال ۱۹۲۹ در نیویورک بنیان شد. این موسسه در سال۱۳۴۵ به شیراز منتقل شد و در جای موزه شهرام به کار ادامه داد.
● انجمن فیلارمونیک تهران: در سال ۱۳۴۲ بنیان شد.
●بنگاه ترجمه و نشر کتاب: در سال ۱۳۳۳ به فرمان محمدرضا پهلوی بنیان شد. هدف از بنیان بنگاه این است که از راه برگردان و چاپ کتابهای مهم جهان به زبان فارسی مردم کشور را از بهترین کارهایی که با انگیزه واندیشه بشری در دوران گوناگون آفریده و برروی کاغذ آمده برخوردار سازند تا این سبب نیرو مند کردن فکر و برانگیختن خوانندگان گردد.
●سازمان گفتگوی فرهنگها: در سال ۱۳۵۵ بنیان شد. هدف این سازمان ایجاد پیوند میان فرهنگها در سطح جهانی بود.
●جشنواره توس: ۲۳ تیر ۱۳۵۴ خورشیدی در تالار فردوسی دانشکده ادبیات دانشگاه مشهد نخستین جشنواره توس گشوده شد. برگزاری جشنواره توس برای بزرگداشت استاد ابوالقاسم فردوسی توسی و شاهنامه میباشد.
● انجمن شاهنشاهی فلسفه : در سال ۱۳۵۲ بنیان شد و مدیریت آن به حسین نصر داده شد. اعضای دیگر انجمن احسان براقی، عبدالحسین زرین کوب، محسن فروغی، نادر نادرپور و سید جلال آشتیانی بودند
●جشن هنرهای مردمی اصفهان: در سال ۱۳۵۶ هفته جشن هنرهای مردمی اصفهان برای نخستین بار با حضور فرح پهلوی برگزار شد.
●دانشگاه فرح پهلوی (نام فعلی دانشگاه الزهرا): در ۳۰ فروردین ۱۳۵۴ گشایش بافت.
●کانون کارآموزی کشور: در سال ۱۳۳۷ به ریاست عالیه فرح پهلوی گشایش یافت. کانون کار آموزی کشور برای نگهداری و آموزش و پرورش شهروندان مستنمند کشور و در راه پیکار با بیکاری و ولگردی و گدایی و آماده ساختن آنها برای آغاز به پیشهای که در کانون آموختهاند بنیاد شد.
●سازمان ملی پیش آهنگی - پیش آهنگی دختران: زیر نظر سازمان ملی پیش آهنگی ایران با سرپرستی شورای عالی پیش آهنگی ایران و هیات مدیره اداره میشود. پیش آهنگی دختران در سال ۱۳۳۶ بنیان شد و آغاز به کار کرد.
●آموزشگاه نابینایان رضا پهلوی: در سال ۱۳۴۳ گشاده شد. کلاسهای این ●آموزشگاه برای جوانان نابینای علاقمند به موازات سایر واحدهای وزارت ●آموزش و پرورش که هدف آن گسترش آموزش بین جوانان و اجرای برنامههایی در جهت پرورش شخصیت آنهاست.
● دانشگاه فارابی: در سال ۱۳۵۶ در سپاهان گشوده شد. هدف از ایجاد دانشگاه فارابی، نگهداری و گسترش فرهنگ ایرانی و آشنایی ایرانیان با دیگر فرهنگهای گیتی بود.
●شورای عالی آموزش و پرورش: شهریور ماه ۱۳۴۵ کمیسیون آموزش و پرورش مجلس شورای ملی و مجلس سنا این شورا را تصویب کرد.
● فرهنگستان علوم ایران - یکی از فرهنگستانهای ایران بود این فرهنگستان در زیر چتر بنیاد شاهنشاهی فرهنگستانهای ایران که تیر ماه ۱۳۵۳ به تصویب مجلس شورای ملی و خرداد ۱۳۵۳ به تصویب مجلس سنا رسید.
●شورای عالی پژوهشهای علمی
●جمعیت حمایت کودکان بی سرپرست: در سال ۱۳۴۵ به ریاست فرح پهلوی بنیان نهاده شد
فدراسیون ورزشی کر و ●لالها: در سال ۱۳۳۴ در تهران بنیان نهاده شد.
● شورای عالی شهرسازی: شورای عالی شهرسازی سازمانی است که در وزارت آبادانی و مسکن تشکیل شد و از سال ۱۳۴۴ آغاز به کار نمود.
●شورای عالی رفاه اجتماعی: شورای عالی رفاه اجتماعی یکی از ●شوراهای عالی زیر ریاست فرح پهلوی بود. این شورا ایجاد صندوقهای جداگانه و یا متمرکز برای حمایت از کارمندان در برابر پیری و از کارافتادگی و یا در صورت مرگ با توجه به نوع کار موسسات و مشخصات اجتماعی کارمندان را بر عهده داشت.
●شورای عالی اطلاعات و جهانگردی: این شورای در تیر ۱۳۵۴ به تصویب کمیسیونهای پارلمانی مجلس شورای ملی و سنا رسید.
●سازمان ناشنوایان ایران
●سازمان نابینایان ایران
روحشان شاد نامشان جاودان یادشان گرامی
کوچک ترین خدمت شما به اشتراک گذاشتن این مقاله برای آگاهی نو جوانان و جوانان میباشد!